Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

H Ελλάδα των lockdown ξεπερνάει σε νεκρούς τη Σουηδία που δεν έκλεισε ποτέ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Ελλάδα αλλά λίγοι το καταλαβαίνουν. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 ξεπερνάει τον αντίστοιχο της Σουηδίας η οποία έκανε ακριβώς τα αντίθετα από εμάς για την αντιμετώπισή της πανδημίας!

Η Ελλάδα έζησε συνεχόμενα και μακροχρόνια lockdown, από τα σκληρότερα του πλανήτη, που βύθισαν το ΑΕΠ, ανέβασαν το δημόσιο χρέος και κατέστρεψαν αναρίθμητες μικρές επιχειρήσεις. Μόλις χθες η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, μπήκε σε άλλο ένα.

Η Σουηδία με σχεδόν ίδιο πληθυσμό δεν έκανε κανένα lockdown αλλά πήρε διαφορετικά μέτρα, έκανε λάθη και φαίνεται να έμαθε από αυτά. Χθες (1/10/2021) η Ελλάδα είχε 32 νεκρούς, η Σουηδία τέσσερις. Το καλοκαίρι στη βόρεια χώρα υπήρξαν πολλές φωτεινές μέρες που δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε λάθος μέτρα και περηφανευόταν για αυτά στην αρχή της πανδημίας, μετά έριξε την ευθύνη στους πολίτες. Παραμέρισε επιστήμονες και πρόταξε το μικροπολιτικό της όφελος. Με τα «άνοιξε – κλείσε» και τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε κατάφερε το αδιανόητο: και να πολλαπλασιάσει τα θύματα και να πληγώσει βαριά την οικονομία! Συνεχίζει να το κάνει.

Η αλήθεια των αριθμών

Ας δούμε όμως συγκριτικά τι έκανε η Σουηδία, ξεκινώντας από σημαντικούς αριθμούς.

Πληθυσμός: Ελλαδα 10,7 εκατ., Σουηδία 10,3 εκατ.

Νεκροί από COVID-19 (χθες): Ελλάδα 14.860 Σουηδία 14.868

Κρούσματα: Ελλάδα 658.368 Σουηδία 1.153.655

Αμέσως βλέπουμε την πρώτη τεράστια διαφορά. Με διπλό αριθμό ασθενών η Σουηδία έχει τον ίδιο με εμάς αριθμό θανάτων. Για να το πούμε διαφορετικά, για κάθε 100 ασθενείς COVID-19 έχουν πεθάνει 2,3 Ελληνες και μόνο 1,3 Σουηδοί. Αυτή η αναλογία είναι ο πολύ σημαντικός στην επιδημιολογία δείκτης case fatality rate (CFR). Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα ο δείκτης αυτός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα εκτινάχθηκε τρομακτικά. Σήμερα έχει κατέβει και στις δύο χώρες αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσιος εδώ.

coronavirus data crf scaled

Στο ξέσπασμα της πανδημίας και με τα πρώτα κρούσματα ενώ οι άλλες χώρες ανακοίνωναν lockdown η Σουηδία αποφάσισε την πολύ επικίνδυνη τακτική ανοσίας της αγέλης, δηλαδή να αντιμετωπίσει την πανδημία σαν γρίπη, χωρίς περιορισμούς, μόνο με απλές και σαφείς οδηγίες στους πολίτες, ελπίζοντας ότι ναι μεν θα υπάρξουν θύματα αλλά το σύνολο στο τέλος θα αποκτήσει τα αντισώματα που θα το προστατεύσουν.

Μιλώντας με Σουηδούς δημοσιογράφους εκείνη την εποχή, για τη ριψοκίνδυνη επιλογή της χώρας τους, μας έλεγαν ότι πραγματικά δεν ξέρουν αν είναι καλή ή κακή. Αποδείχθηκε πολύ κακή για όσους είτε δεν άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών για προστασία είτε ήταν απλώς άτυχοι. Τα θύματα εκτοξεύτηκαν. Η Σουηδία ήταν το κακό παράδειγμα για όλες τις άλλες χώρες.

Οπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα στην αρχή της πανδημίας η Σουηδία είχε πολλαπλάσιους νέους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνέχισε να προηγείται στον τραγική κούρσα θανάτου έως και τον Φεβρουάριο όπου η εικόνα ανατράπηκε. Τα ελληνικά νοσοκομεία είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους και παρά τα lockdown η Ελλάδα συνέχισε να μετράει πολλά νέα θύματα.

coronavirus data per million scaled

Στο πρώτο στάδιο της πανδημίας Σουηδία έζησε κατάσταση πολέμου. Μέχρι και ο στρατός κλήθηκε να συνεισφέρει με κρεβάτια. Εφτασαν να απαγορεύσουν οδοντιατρικές πράξεις για να εξοικονομήσουν μάσκες και γάντια για την πρώτη γραμμή της μάχης. Ηταν η εποχή που σε εμάς έλεγαν ότι οι πολίτες δεν χρειάζονται μάσκες, αν θυμάστε.

Για να καλύψει τις ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό στον πόλεμο κατά του COVID-19 το κράτος κάλεσε εθελοντές όλους όσοι είχαν έστω και στοιχειώδεις γνώσεις στον τομέα της υγείας. Ανταποκρίθηκαν 5100 πολίτες.

Σε μερικές εβδομάδες διπλασίασαν τον αριθμό των ΜΕΘ και στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης είχαν πληρότητα 80%. Γνώριζαν ακριβώς όχι μόνο τον αριθμό των ΜΕΘ που υπήρχαν αλλά και τον μέγιστο αριθμό ΜΕΘ που θα χρειάζονταν, δηλαδή 1039 και 1300 αντίστοιχα. Οχι, όπως εδώ που η κυβέρνηση έλεγε ότι έχουμε 1500 ΜΕΘ και όταν ο αριθμός των νοσηλευομένων σε αυτές έφτασε τους 700, οι ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ επειδή δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες.

Οταν λένε ΜΕΘ στη Σουηδία εννοούν πλήρεις, όχι μόνο από εξοπλισμό αλλά και από προσωπικό, γιατρούς και νοσοκόμους, όπως ορίζουν τα διεθνή ιατρικά στάνταρ, όχι όπως τα μπαλώσει ο κάθε διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής νοσοκομείου.

Τα όπλα κάθε χώρας

Οι δύο χώρες, με τον ίδιο στρατηγικό στόχο, δηλαδή τις μικρότερες δυνατόν απώλειες από COVID-19, επέλεξαν δύο εντελώς αντίθετες τακτικές και είχαν διαφορετικά όπλα.

Πρώτον, ενώ και οι δύο χώρες έχουν Εθνικό Σύστημα Υγείας, με καλούς γιατρούς και παρόμοιο εξοπλισμό, στη Σουηδία η στελέχωση του ΕΣΥ με προσωπικό είναι πλήρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Το ΕΣΥ της Σουηδίας χτίστηκε τόσο από σοσιαλιστικές όσο και από δεξιές κυβερνήσεις του παρελθόντος και παρά τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που το χτύπησε κι αυτό, αντέχει ακόμη.

Δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι η πολιτική στάση απέναντι στην πανδημία. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι έχει ένα αδύναμο Σύστημα Υγείας προτίμησε τα lockdown και τα ψέματα για να αποφύγει την καταστροφή. Αντίθετα στη Σουηδία η κυβέρνηση υποτίμησε αρχικά τον κίνδυνο στηριζόμενη στο ισχυρό Σύστημα Υγείας αλλά έβαλε μπροστά τους ειδικούς. Αντί να λέει ψέματα στους πολίτες, να τους παραμυθιάζει ότι «πάμε καλά» ή ότι «σε δύο μήνες γυρίζουμε στην κανονικότητα» και να ανοιγοκλείνει την οικονομική δραστηριότητα σαν ακορντεόν, άφησε τους ειδικούς να μιλήσουν με οδηγίες, συμβουλές και ελάχιστες απαγορεύσεις. Εκανε λάθη αλλά έμαθε από αυτά.

Για παράδειγμα, ένα τραγικό λάθος ήταν ότι δεν υπολογίστηκε σωστά η μετάδοση του κορονοϊού στους οίκους ευγηρίας και οι θάνατοι ηλικιωμένων ήταν μαζικοί. Εκεί μπήκαν οι πιο αυστηροί κανόνες. Επίσης ακυρώθηκαν συναυλίες και εκδηλώσεις με πλήθος, μπήκαν περιορισμοί αποστάσεων των πελατών στα εστιατόρια τα μπαρ αλλά δεν έκλεισαν. Για ένα μικρό διάστημα το 2020 σταμάτησαν Λύκεια και Πανεπιστήμια.

Το κοινοβούλιο της Στοκχόλμης συνέχισε κανονικά τις εργασίες του με σύνθεση παρόμοια με τα δικά μας καλοκαιρινά τμήματα, δηλαδή αναλογική συμμετοχή των κομμάτων με το 1/6 των βουλευτών. Στην έξαρση της πανδημίας αναβλήθηκαν 150.000 μη επείγουσες εγχειρήσεις για να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, στήθηκαν νοσοκομεία εκστρατείας ειδικά για τον COVID-19 κ.λπ.

Tρίτο, η δημόσια συζήτηση γύρω από την πανδημία, τις προφυλάξεις, τα εμβόλια κ.λπ. δεν κυριαρχήθηκε από τον εντυπωσιασμό, τα επικοινωνιακά τρικ του κυβερνώντος κόμματος, ούτε από τις παρόλες των μη ειδικών. Ακόμη και ο «πιο επικίνδυνος άνθρωπος της Ευρώπης» ο επιδημιολόγος του κράτους Anders Tegnell που πήρε στους ώμους του το τεράστιο ρίσκο να μην γίνει lockdown κρίθηκε και εξακολουθεί να κρίνεται επιστημονικά και όχι με τι χρώμα σακάκι φοράει.

Το επικίνδυνό της πείραμα δεν θεωρείται επιτυχημένο, πράγμα που ομολόγησαν ακόμη και ο μονάρχης της χώρας Καρλ Γκούσταφ και ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. Ειδικά αν τη συγκρίνεις με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Η Σουηδία έχει τριπλάσιους νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους από τη Δανία και δεκαπλάσιους από τη Νορβηγία!

Και αν στη Σουηδία η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θεωρείται επιτυχημένη σκεφθείτε πόσο πιο αποτυχημένη είναι στην Ελλάδα που μετράει τους ίδιους θανάτους με συνεχόμενα lockdown και έντονη αστυνόμευση.

Εκεί που κέρδισε η Σουηδία ήταν στην οικονομία. Για το 2020 και ενώ η μέση ύφεση διεθνώς ήταν -3,6%, το 2020 το ΑΕΠ της Σουηδίας σημείωσε πτώση μόνο -2,8% ενώ της Ελλάδας βυθίστηκε στο -8,2%. Η οικονομικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν σχεδόν κανονικά και το χρέος της δεν εκτοξεύτηκε.

Πλήρως εμβολιασμένο είναι σήμερα το 63,9% των Σουηδών και το 57,2% των Ελλήνων. Αλλά με σχεδόν διπλάσιους ασθενείς να έχουν νοσήσει και αναρρώσει, οι Σουηδοί νιώθουν μάλλον πιο ασφαλείς.

Τελικά συμπεράσματα δεν υπάρχουν όσο η πανδημία διαρκεί αλλά η ημέρα είναι κατάλληλη για μια πρώτη σύγκριση αφού βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μετράμε περισσότερους νεκρούς από τη Σουηδία. Αυτοί ρίσκαραν επικίνδυνα και έχασαν, ενώ εμάς μας κλείδωσαν στα σπίτια μας, μας φόρτωσαν χρέη και χάσαμε περισσότερα!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ