Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΕΕ: Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο έργο για να στηρίξει την Ελλάδα μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΤΔΠ) και να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη φυσική καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. Το αίτημα για στήριξη υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η στήριξη έχει στόχο την αποκατάσταση και την ανάσχεση της πιθανής απώλειας βιοποικιλότητας στη βόρεια Εύβοια.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα δήλωσε: «Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστια καταστροφή σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Η Επιτροπή είναι εδώ για να βοηθήσει, ενώ το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι μπορεί με ευέλικτο τρόπο να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν από φυσικές καταστροφές και να αποκαταστήσουν το φυσικό κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες των κρατών μελών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κατόπιν σχετικού αιτήματος, σε διάφορους τομείς και ζητήματα, βοηθώντας όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους μεταρρυθμιστικούς τους στόχους».

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των δασικών πυρκαγιών στα οικοσυστήματα της Εύβοιας και τη δημιουργία κομβικών σημείων βιοποικιλότητας με βάση τις ορθές πρακτικές της ΕΕ. Επιπλέον, μέσα από το έργο θα καταρτιστούν χρήσιμες συστάσεις για τη δημιουργία κόμβου επιστημόνων που θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις τοπικές αρχές κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων στήριξης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ