Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Βάζουν στο «κόκκινο» τη μισή Ελλάδα- Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «χάρτη κινδύνου»

Στο «κόκκινο» (επίπεδο 4), πρόκειται να ενταχθούν οι Π.Ε Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδίκης και Λάρισας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν για τις Π.Ε Καστοριάς, Καβάλας, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Δράμας και Ξάνθης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο επίπεδο 4, «κόκκινο», πρόκειται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς καθώς το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά και τα κρούσματα στις περιοχές αυτές καταγράφουν ανοδική πορεία. Οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Καβάλας, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Δράμας και Ξάνθης όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν στο «κόκκινο» καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως προβληματίζει ιδιαίτερα κυβέρνηση και επιδημιολόγους καθώς όλοι φοβούνται μήπως επαναληφθεί ο περσινός Νοέμβρης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας καθώς όλη η Κεντρική Μακεδονία φαίνεται πώς θα βαφτεί στο κόκκινο (με εξαίρεση τις Σέρρες).

Τα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ενδεικτικό επίσης της ανησυχητικής κατάστασης είναι οι αυξητικές τάσεις που καταγράφηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021,

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη +198%, στην Ξάνθη +166%, στη Λάρισα +62%, στην Αττική +58%, στα Ιωάννινα +42%, στο Βόλο +36% , ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα περιοχές και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).

Μετά τη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να γίνουν οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ενώ τα μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ