Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κρήτη: Νύχτα αγωνίας από τους μετασεισμούς (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις σκηνές και στα αυτοκίνητά τους πέρασαν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Οι σεισμόπληκτοι έζησαν με την αγωνία των μετασεισμών, που ευτυχώς δεν είχαν την ένταση του πρώτου 24ωρου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, είπε ότι η βραδιά κύλησε ομαλά, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ανάστατοι κάθε φορά που γινόταν έναν μετασεισμός.

Ο κ. Συριγωνάκης πρόσθεσε ότι αναμένεται να χαλάσει ο καιρός και γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι σε ξενοδοχεία. «Κάνουμε προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τα ξενοδοχεία στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει για σπίτια το πρόγραμμα Εστία» τόνισε ο κ. Συριγωνάκης, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος πλέον είναι να μην παραμείνει κανείς σε σκηνές ή τα αυτοκίνητα.

«Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στις σκηνές, καθώς αναμένεται να χαλάσει και ο καιρός. Γίνεται προσπάθεια να πειστούν να μετακινηθούν από την περιοχή και εκεί θα επικεντρωθούμε πλέον. Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί πολλοί από τους πληγέντες δεν επιθυμούν να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους, όμως θα επιμείνουμε και θα επιχειρήσουμε να τους εξηγήσουμε ότι με δεδομένη και την αλλαγή του καιρού τα επόμενα 24ωρα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες» πρόσθεσε ο κ. Συριγωνάκης.

Η λειτουργία των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχει ανασταλεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή για να γίνουν έλεγχοι στατικότητας από τους μηχανικούς.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας και λόγω των 5,8 Ρίχτερ «το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ