Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ενας νεκρός και 12 τραυματίες από τον σεισμό 5,8 ρίχτερ στην Κρήτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας νεκρός και 12 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στος 9:17 στην Κρήτη.

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Από τους 12 τραυματίες οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες, για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.

«’Ολος ο κόσμος είναι έξω, τζάμια, σοβάδες, μάρμαρα όλα έπεσαν κάτω», περιέγραψε την κατάσταση η κάτοικος Αρκαλοχωρίου Κατίνα Νταναλάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι έχει υποστεί ζημιές το εκκλησάκι της Αγ. Φωτεινής και ίσως και του Προφήτη Ηλία. «Ο σεισμός ήταν δυνατός αλλά όχι μεγάλης διάρκειας, τον τελευταίο καιρό είχαμε πολλές δονήσεις αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο η σημερινή», πρόσθεσε.

«Οι κάτοικοι κλαίνε και ουρλιάζουν, φοβούνται πάρα πολύ. Το χωριό είναι μεγάλο, κωμόπολη, έχει παλαιά κτίρια και πολλά καινούργια», είπε η κυρία Νταναλάκη που την ώρα του σεισμού ήταν μέσα στο καφενείο της και είδε να σπάνε «όλα τα γιαλικά».

Ο Μιχάλης Πατεράκης, αρτοποιός και κάτοικος Αρκαλοχωρίου, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όπως όλοι βρίσκεται στον δρόμο, και αναμένει οδηγίες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ