Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Οργή από τις καταγγελίες για “τζογάρισμα” στη ΔΕΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από όπου να την πιάσεις βρωμάει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, χρηματιστήριο, μικρομέτοχοι, μεγαλομέτοχοι και ξένοι επενδυτές με αμφιλεγόμενο παρελθόν ανακατεύονται σε ένα γαϊτανάκι που τελικά καταλήγει σε βάρος του πολίτη και του ελληνικού Δημοσίου.

Το Χρηματιστήριο υπέστη ηλεκτροσόκ και οι μικρομέτοχοι έχασαν πολλά εκατομμύρια από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε εννέα συνεδριάσεις από τις 14 Σεπτεμβρίου έως 24 Σεπτεμβρίου η μετοχή της ΔΕΗ είχε συνολικές απώλειες 24%. Μόνο την Παρασκευή υπέστη κραχ, χάνοντας το 11,53% της αξίας της, που μεταφράζεται σε χαμένα κεφάλαια 250.000.000 ευρώ σε μία μόνο συνεδρίαση!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μερικές μέρες στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για επενδύσεις, ανάπτυξη, ακόμη και για ψηφιακά δωράκια κόστους 20 ευρώ σε δεκαπεντάχρονα και δεν ανέφερε λέξη για το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει τη σημαντικότερη επιχείρηση κοινής ωφελείας που του έχει απομείνει.

Πόσο σημαντική για την οικονομία και τις στρατηγικές υποδομές της χώρας αλλά και την τσέπη του πολίτη είναι η ΔΕΗ το έχουν περιγράψει πολλοί.

Επειτα ο τρόπος που γίνεται η ιδιωτικοποίηση αφήνει πολλές υπόνοιες για κόλπο γκρόσο. Ανακοινώθηκε απόγευμα Πέμπτης μέσα σε ένα γενικόλογο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σαν να ήθελαν να το κρύψουν.

Μόνο που γρήγορα ξεκαθαρίστηκε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος που είναι το Δημόσιο δεν θα συμμετέχει. Δηλαδή όχι μόνο θα γίνει ιδιωτική αλλά και η χώρα δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Κυριολεκτικά θα χαριστεί!

Μέχρι εδώ αντιδρά σύσσωμη η αντιπολίτευση με απανωτές ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαρίζει δημόσια περιουσία σε ιδιώτες. Ακόμη και συνδικαλιστές της ΝΔ «βγήκαν στα κάγκελα» από το πρωτοφανές γεγονός.

Και καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι αποκαλύπτεται ότι κάποιοι φαίνεται να γνώριζαν από εσωτερική πληροφόρηση και πούλησαν μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο πολλές μέρες πριν από την ανακοίνωση. Προφανώς κέρδισαν τεράστια ποσά από μια τέτοια παράνομη πράξη.

Αντίθετα οι μικρομέτοχοι έχασαν το 1/4 των χρημάτων που είχαν επενδύσει στην μεγάλη ΔΕΗ επειδή λίγοι αλλά ισχυροί πουλούσαν μαζικά μετοχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον έλεγχο των πωλήσεων μετοχών ΔΕΗ των τελευταίων ημερών.

Κερασάκι στην τούρτα, εμφανίζονται σκοτεινά σημεία και στην ιδιωτικοποίηση της μεγάλης θυγατρική της ΔΕΗ, της ΔΕΔΔΗΕ η οποία έχει επίσης τεράστιο στρατηγικό χαρακτήρα. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει το ως προτιμητέο επενδυτή την Spear WTE Investments Sari, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% Μόνο που ο επενδυτής φέρεται να έχει ανακατευτεί σε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων στην ιδιωτικοποίηση του νερού του Λονδίνου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης.

Δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ