Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

«Make love not CO2»: Νέοι και νέες διαδήλωσαν για την κλιματική κρίση

Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα ύψωσε δυναμικά τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων Friday's for Future, που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Make love not CO2», δηλαδή, «κάντε έρωτα και όχι διοξείδιο του άνθρακα». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα που φώναξαν σήμερα χιλιάδες νέες και νέοι που βγήκαν σήμερα στους δρόμους όλου του πλανήτη για να διαδηλώσουν κατά της κλιματικής κρίσης, υψώνοντας τα πολύχρωμα πλακάτ τους. Στην Αθήνα – τηρουμένων των μέτρων κατά της Covid-19- η πλατεία Συντάγματος άρχισε να πλημμυρίζει με νέους και νέες -όλων των ηλικιών- από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η πορεία προς το Μοναστηράκι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

«Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», φώναζαν ρυθμικά νέοι και νέες καθώς κατηφόριζαν την Ερμού. Τα συνθήματα ενώθηκαν με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων νέων σε όλο τον πλανήτη, που παλεύουν για ένα μέλλον βιώσιμο. Σε αυτή την πορεία η Ελλάδα ύψωσε δυναμικά τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων Friday’s for Future, που οδήγησαν στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού αυτού προβλήματος, το οποίο θα επηρεάσει δυσανάλογα τις νέες γενιές που έρχονται. Για ένα καλύτερο μέλλον”. Οι νέοι της Ελλάδας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με κεντρικό αίτημα την Κλιματική Δικαιοσύνη εν όψει και της κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό στη Γλασκώβη.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση», δήλωσε η 17χρονη Αριάδνη Παπαθεοδώρου. Απ’ την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του WWF και της Greenpeace, Θεοδότα Νάντσου και Νίκος Χαραλαμπίδης αντίστοιχα, έκρουσαν τον κόδωνα του κινδύνου, προκειμένου η Ελλάδα να δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα πολύ πριν το 2050.

«Είναι συγκινητική η παρουσία του κόσμου σε αυτή τη μεγάλη πορεία με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Όπως επισημαίνουν: «Φέτος απαιτούμε κλιματική δικαιοσύνη για όλους. Φέτος η χώρα μας βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Πρωτοφανές τόσο στην διάρκεια, όσο και την ένταση. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ 50 χρόνων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασία αλλά και πλημύρες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην οικονομική αλλά και κυριολεκτική ακεραιότητα ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Η πραγματικότητα δεν σηκώνει αμφισβήτηση”.

Όπως τονίζουν οι διαδηλωτές: Είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ας κάνουμε μαζί την αρχή”. Σημειώνεται τέλος ότι τη δράση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Πρωτοβουλία Νέων και Fridays for Future Greece ενώ στηρίζουν οι WWF, η Greenpeace Hellas, η Συμμαχία για το Κλίμα καθώς και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες.

«Κινούμαστε σε χρόνο δανεικό από τις επόμενες γενιές. Κάθε τόνος ορυκτών καυσίμων που εξορύσσουμε και καταναλώνουμε σήμερα, συμβάλει στην περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, προς ένα μέλλον που θα είναι μη βιώσιμο για τον άνθρωπο.

Οι δεκαετίες αδράνειας απέναντι στην κλιματική κρίση, από πολιτικούς που είτε δεν είχαν το σθένος να αναλάβουν το κόστος των αλλαγών, είτε αρνήθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα έχουν ήδη επιφέρει τη μόνιμη μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Πέτρος Κόκκαλης: Οι επόμενες γενιές διαδηλώνουν και απαιτούν να μην τους παραδώσουμε μία ανεπιστρεπτί κόλαση

«Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει μεγαλύτερο καλοκαιράκι, αλλά φονικές βροχοπτώσεις, ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, ξηρασία και όσα αυτά τα κλιματικά φαινόμενα φέρνουν σε απώλειες ζωής και περιουσίας, προσφυγιά, φτώχεια, ανισότητες και τελικά λιγότερη Δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, καλώντας σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί από το ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος Fridays For Future για την Κλιματική Κρίση.

«Όσα ζούμε σήμερα στον πλανήτη οφείλονται σε αυτόν τον ένα βαθμό Κελσίου που αποτελεί μόνο τα ‘δέκατα’, προτού έρθει ο πραγματικός ‘πυρετός’ της αύξησης των δύο και τριών βαθμών. Οι επόμενες γενιές διαδηλώνουν τις Παρασκευές για το Κλίμα και απαιτούν να μην τους παραδώσουμε μία ανεπιστρεπτί κόλαση.Απαιτούν να σταθεροποιήσουμε το πρόβλημα όσο υπάρχει καιρός, σε τέτοια επίπεδα που με νέες ενισχυμένες υποδομές θα έχουν μία ελπίδα επιβίωσης – εκείνοι και τα δικά τους παιδιά», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκαλης, και καταλήγει:

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους στερήσουμε αυτή την ελπίδα αλλά αντιθέτως έχουμε κάθε υποχρέωση να την εξασφαλίσουμε. Είναι έγκλημα, ακόμα και η σκέψη, πως μπορούμε να συνεχίσουμε όπως παλιά. Όποιος δεν θέλει να αλλάξει γιατί νιώθει υπεραισιόδοξος ή κουρασμένος, ας μεριάσει κι ας αφήσει το μέλλον στα χέρια όσων είναι ‘καταδικασμένοι΄ να το ζήσουν.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ