Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Φεύγουν πανεπιστημιακές κλινικές από τη μάχη κατά του κορονοϊού!

Όλα ξεκίνησαν με έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας το οποίο αναφέρει ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί ασθενείς με κορονοϊό σε πανεπιστημιακές κλινικές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού μετρούνται κατά χιλιάδες ένας «εμφύλιος» μεταξύ των γιατρών έχει ξεκινήσει και σε αυτόν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται πολιτικοί και κόμματα. Όλα ξεκίνησαν με έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας το οποίο αναφέρει ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί ασθενείς με κορονοϊό σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομεία αντέδρασε το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας εκφράζοντας αρχικά την έκπληξη του.

Το έγγραφο «ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ», γράφει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ και «συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους».

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ κατακρίνει τη στάση γνωστών καθηγητών που ξέχασαν την επιστήμη για να να είναι αρεστοί σε εκκλησιαστικούς κύκλους και την κυβέρνηση. «Οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα. Δεν έχουν καμία ανάγκη να λάβουν ιατρικές οδηγίες από συναδέλφους που σιώπησαν όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποί τους εδώ και 18 μήνες εφευρίσκουν τις πιο αστείες αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ κατηγορεί μερίδα καθηγητών της Ιατρικής Σχολής πως θεωρούν ιδιωτική ιδιοκτησία τις δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές. Για να λυθεί το θέμα καλεί την Ιατρική Σχολή Αθηνών και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της να ανακαλέσει άμεσα «την απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Να ανακληθεί η «ντροπιαστική απόφαση» ζητεί με δήλωσή του και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Φίλης ο οποίος θέτει και πολιτικά ερωτήματα: «Αν είναι γεγονός ότι η απόφαση διαβιβάστηκε από τις 31 Αυγούστου, γιατί έχει κρατηθεί μυστική επί 25 μέρες; Ποιος το αποφάσισε; Γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή για αυτή τη μέγιστης σημασίας πράξη, που επηρεάζει καίρια την πορεία της πανδημίας; Τι νομίζουν ότι διαχειρίζονται, εν μέσω πανδημίας; Το φαρμακείο της γειτονιάς τους; Ή μήπως αντιγράφουν το καθεστώς εξαίρεσης των ιδιωτικών κλινικών από τη υγειονομική μάχη που δίνουν οι γιατροί στις δημόσιες κλινικές σε όλη την Ελλάδα;»

Για το θέμα κατέθεσε αναφορά στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. «Είναι απαράδεκτο, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αρνούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου επιδημικού κύματος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ σε περίοδο αυξανόμενης πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

«Δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid-19», δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όταν ρωτήθηκε για την κοινοποίηση εγγράφου από την Ιατρική Σχολή Αθήνας σε νοσοκομεία της Αττικής, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα γίνονται δεκτοί ασθενείς με Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές.

Αφησε όμως ένα μεγάλο παράθυρο ανοιχτό προσθέτοντας «είναι φυσικό οι πανεπιστημιακές κλινικές, τώρα που ξεκινούν, και οι φοιτητές να θέλουν να έχουν και τα περιστατικά για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ