Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η μεγάλη πορεία νίκης των ντελιβεράδων ( video)

Στις 11 το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Πεδίον του Άρεως ενώ στις 12μιση το μεσημέρι ξεκίνησε η μοτοπορεία των εργαζομένων και εκατοντάδες μηχανάκια πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας κορνάροντας συνεχώς και κουνώντας θριαμβευτικα τις σημαίες των σωματείων τους. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

της Ιωάννας Καρδάρα

Σε θριαμβευτικό και πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η μοτοπορεία των εργαζομένων διανομέων στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από την τεράστια νίκη που σημείωσαν χθες στον αγώνα τους ενάντια στην εταιρεία efood. Οι εργαζόμενοι διανομείς στα δίκυκλα μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού είχαν κηρύξει 24ωρη απεργιακή συγκέντρωση κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ωστόσο η απεργιακή κινητοποίησή τους εξελίχθηκε σε γιορτή μετά την απόφαση της εταιρείας να προσλάβει τους 2.016 διανομείς με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και να αναθεωρήσει το καθεστώς της αυθαίρετης αξιολόγησης.

Στις 11 το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Πεδίον του Άρεως ενώ στις 12μιση το μεσημέρι ξεκίνησε η μοτοπορεία των εργαζομένων και εκατοντάδες μηχανάκια πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας κορνάροντας συνεχώς και κουνώντας θριαμβευτικα τις σημαίες των σωματείων τους.

Οι εργαζόμενοι με τα μηχανάκια και τα κόκκινα κουτιά, αόρατοι από την εργοδοσία, μέσα σε λίγες μέρες έγιναν ορατοί σε όλη την κοινωνία καθώς ένα μαζικό κύμα συμπαράστασης κι αλληλεγγύης κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιθέτως οι αντιδράσεις προς την εταιρεία efood, ήταν σαρωτικές, καθώς το hashtag #cancel_efood μέσα σε λίγες ώρες ήταν στην κορυφή των τάσεων στο twitter. Παράλληλα η βαθμολογία της εφαρμογής της πλατφόρμας στο playstore μέσα σε λίγες ώρες είχε πέσει στο 1,9 στα 5 αστεράκια, γεγονός που απ’ ό,τι φαίνεται θορύβησε κι άλλο την εταιρεία.

dianomeis2

Μετά από την δυναμική, μαζική και μαχητική μοτοπορεία των ντελιβεράδων την Τετάρτη, η νίκη δεν άργησε να έρθει, ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο αγώνας τους συνεχίζεται.

«Εδώ και μια εβδομάδα, τα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη είναι στραμμένα πάνω μας. Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα. Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΣΒΕΟΔ και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού. Παράλληλα τα σωματεία αναρωτιούνται πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην efood καθώς, όπως υποστηρίζουν, α) δεν αναφέρει με ποιο καθεστώς θα προσλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους της. Ως freelancer ή με συμβάσεις εργασίας αορίστου;, β) με ποια κριτήρια  θα αντικαταστήσει τις αυθαίρετες και παράνομες αξιολογήσεις που υιοθετεί ως κριτήριο απόλυσης; και γ) θα δοθεί τέλος στην ηθική και ψυχολογική παρενόχληση που θέτει σε κίνδυνο την εργασία μας και διαταράσσει το εργασιακό κλίμα;

delivery

«Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μια πρώτη δέσμευση αλλά όχι πλήρη και ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των απεργιών μας», τονίζουν ενώ προσθέτουν ότι «εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν αναλυθεί από τα σωματεία», όπως η παροχή εταιρικού κινητού, η δημιουργία χώρων στέγασης για τους διανομείς, η απόδοση ταμείου και η ορθολογική οριοθέτηση των ζωνών.

Τέλος τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι παραμένουν τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου, η υποδηλωμένη εργασία, ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος, τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα, ενώ προσθέτουν ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται.

«Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα», καταλήγουν.

Νάσος Ηλιόπουλος στο newscenter: Αγώνας μέχρι να ξηλωθεί ολοκληρωτικά ο νόμος Χατζηδάκη

Για μια τεράστια νίκη για τους εργαζομένους και για την κοινωνία που στήριξε τον δίκαιο αγώνα τους, έκανε λόγο, σε δήλωσή του στο newscenter.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Στην πραγματικότητα ο νόμος Χατζηδάκη έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Είναι μία τεράστια νίκη για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία που στήριξε το δίκαιο αγώνα τους. Αυτό που είναι κρίσιμο για το επόμενο διάστημα είναι να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι οι εργαζόμενοι διανομείς-μιλάμε για μισθωτή εργασία δεν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες- θα έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μισθωτή εργασία, ασφάλιση, ωράριο, όλη την κάλυψη από τα εργατικά ατυχήματα. Είναι μια μεγάλη νίκη για την ελληνική κοινωνία. Η δεύτερη μεγάλη νίκη μετά την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ξηλωθεί ολοκληρωτικά ο νόμος Χατζηδάκη και να αποτελεί παρελθόν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ