Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

«Κουφάρια» στα Αστυνομικά Τμήματα τα γραφεία για την Αντιμετώπιση Ενδοοικογενειακής Βίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύστερα από 11 γυναικοκτονίες, παραμένουν στα χαρτιά οι υπηρεσίες που σύστησε μόλις στις 20 Αυγούστου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταγγέλλουν «φάμπρικα» εξυπηρετήσεων ημετέρων με χιλιάδες διορισμούς, μεταθέσεις και αποσπάσεις οι οποίοι στη συνέχεια «εξαφανίζονται». Σηκώνουν ψηλά τα χέρια και οι ίδιοι οι αστυνομικοί…

Σε «κέντρο» κομματικών και «φιλικών» προσλήψεων, τείνει να μετατρέψει η κυβέρνηση, τα σώματα της Αστυνομίας. Η τελευταία υπόθεση γυναικοκτονίας, στη Ρόδο, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια, την επιχειρησιακή ένδεια που παρατηρείται και, μάλιστα, χωρίς την ευθύνη των αστυνομικών. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταγγέλουν όργιο διορισμών και αποσπάσεων, που γίνονται, είτε μέσω συνδικαλιστών είτε μέσω κυβερνητικών βουλευτών είτε μέσω παραγόντων του αρμόδιου υπουργείου. Με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτερου συστήματος που εξυπηρετεί περισσότερο κομματικές ανάγκες.

Μόλις, πριν από ένα μήνα, όπως αποκαλύπτεται και από τη σχετική απόφαση, με ημερομηνία 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση αποφάσισε να «συστήσει Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας». Σε έξι(!) συγκεκριμένα τμήματα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Ομόνοια, στο Πειραιά, στη Δυτική Αττική,στην Αγία Παρασκευή, στον Άλιμο,  και στη Θεσσαλονίκη. Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις, προφανώς και δεν έχουν στελεχωθεί ακόμη.

pdf2
ΦΕΚ

Την ίδια στιγμή, το σώμα της Αστυνομίας, βράζει κυριολεκτικά καθώς παρουσιάζονται τραγικές ελλείψεις και σε τεχνική υποστήριξη αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως στα αστυνομικά τμήματα, δεν υπάρχουν αστυνομικοί ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη  από μηχανοκίνητα μέσα. «Έτσι ακόμη και να θέλει να βοηθήσει ο συνάδελφος σε μια καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας, αδυνατεί πρακτικώς», σημειώνει δηκτικά συνδικαλιστής της αστυνομίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα καταγγέλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι διορισθέντες ή  αποσπασθέντες αστυνομικοί, «είναι εξαφανισμένοι,  είτε στη ΔΙΑΣ είτε στα ΜΑΤ, είτε οπουδήποτε αλλού, εκτός από τα αστυνομικά τμήματα».

Δεν είναι, λίγοι εκείνοι εντός της αστυνομίας που διαμαρτύρονται, πλέον ανοιχτά για την αδυναμία των αστυνομικών τμημάτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες στους πολίτες. «Κανείς δεν γνωρίζει που υπηρετούν οι 4,5 χιλιάδες προσληφθέντες τα τελευταία δυο χρόνια. Τα τμήματα είναι άδεια, το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενό, και εμείς παίζουμε τις ζωές μας», λένε ηχηρά, οι άνθρωποι που υπηρετούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Κάποιοι, μάλιστα, θέτουν και οικονομικά ζητήματα καθώς οι αποσπάσεις «πληρώνονται ακριβά». Όσοι έρχονται από την επαρχία στα μεγάλα κέντρα πληρώνονται έξτρα από το μισθός τους, ως ορίζει και η σχετική διάταξη των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αποσπάσεις αυτές, με κάποιο τρόπο, ανανεώνονται συνεχώς και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, να παραμένουν επί μακρού χρονικού διαστήματος στην αποσπασμένη θέση τους, σχεδόν με διπλάσιο μισθό αλλά χωρίς να ενισχύουν τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες προστασίας του πολίτη. Οι διορισμοί, μάλιστα, έχουν γίνει όπως καταγγέλεται από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς προκήρυξη και χωρίς κριτήρια.

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Οξεία, επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δολοφονία της νέας γυναίκας στη Ρόδο, καταγγέλλοντας την αντικειμενική αδυναμία της αστυνομίας, εξαιτίας  της υποστελέχωσης της να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

«Ο δράστης», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «με καραμπίνα μέσα στον δρόμο, ήταν γνωστός για αντίστοιχα εγκλήματα, που όπως αποκαλύπτει ο τύπος περιελάμβανε, ξυλοδαρμούς, παρακολουθήσεις μέχρι και απειλές με όπλο για υποθέσεις που είχαν φτάσει στην  Δικαιοσύνη, η ΕΛΑΣ δεν είχε το προσωπικό και τις δομές να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι προτεραιότητες του  επιτελικού κράτους Μητσοτάκη εμμένουν στον φόβο και την πάταξη των πολιτών, στην καταστολή όποιου διαφωνεί, στην τρομοκράτηση της νέας γενιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, πρόκειται να επισκεφθεί, τις επόμενες ημέρες, αρκετά αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να συζητήσει με τους αστυνομικούς, θα συναντηθεί, επίσης, με την ανώτατη ηγεσία της αστυνομίας ενώ θα ζητήσει και συνάντηση με τον  αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ