Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Δεν έχουν self test τα σχολεία που έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη

Οι ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονιών και κάποιων επιδημιολόγων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία επιβεβαιώθηκαν από την πρώτη αναστολή λειτουργίας τμημάτων σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούτε δέκα μέρες δεν πέρασαν από το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία και η έξαρση της πανδημίας μέσα στις σχολικές αίθουσες είναι γεγονός. Οι ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονιών και κάποιων επιδημιολόγων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας επιβεβαιώθηκαν από την πρώτη αναστολή λειτουργίας τμημάτων σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η διασπορά των κρουσμάτων και σε άλλα δημοτικά σχολεία του δήμου.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε 17 με 20 παιδιά σε κάθε τμήματα, καταλαβαίνετε πως αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο σε λίγες μέρες θα έχουμε το κλείσιμο και άλλων τμημάτων», σημείωσε. Από την πλευρά του ο διευθυντής του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης-Συκεών, Σταύρος Θολιώτης, γνωστοποίησε ότι στα τμήματα υπάρχουν περίπου 20 διάσπαρτα κρούσματα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Γιώργος Μπογιατζόγλου, τονίζοντας ότι εκτός από τα δυο τμήματα υπάρχουν κρούσματα σχεδόν σε όλες τις τάξεις, περίπου 40 παιδιά.

Παράλληλα ο δήμαρχος της περιοχής και ο διευθυντής του σχολείου επισήμαναν την ανεπάρκεια που υπάρχει στα self test ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να τους στείλει κι άλλα γιατί εξαντλήθηκαν.

«Από τη διεύθυνση μας δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κάποια self test ώστε να τα μοιράσουμε σε παιδιά τα οποία θα νοσήσουν, αλλά προφανώς με τη μεγάλη αυτή διασπορά δεν μας έφτασαν και είμαστε σε επικοινωνία για να πάρουμε και άλλα ώστε να δώσουμε στα παιδιά, που θα χρειαστούν. Όποια παιδιά είναι δίπλα, πίσω ή μπροστά στο παιδί που νόσησε, θα πρέπει να πάρουν δύο από εμάς και δύο από το φαρμακείο ώστε να κάνουν συνολικά τέσσερα τεστ και τις τελευταίες μέρες να κάνουν και τα rapid test ώστε να γυρίσουν στο σχολείο», υπογράμμισε ο κ. Θολιώτης.

Εφιαλτικές οι προβλέψεις των επιδημιολόγων

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι προβλέψεις των επιδημιολόγων είναι δυσοίωνες. Ειδικότερα, ο καθηγητής  Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο «ΣΚΑΙ» είπε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. Ακόμη τόνισε ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα, «το 44% των νέων κρουσμάτων, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά».

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν λαμβάνει κανένα άλλο μέτρο, εκτός από τα τεστ και τα εμβόλια, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, οι ειδικοί εκφράζουν ανοιχτά πλέον την γνώμη τους για την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας στις σχολικές αίθουσες.  Συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «ουσιαστικά αυτή την στιγμή δεν παίρνουμε μέτρα, δεν έχουμε αποστάσεις, βασιζόμαστε κυρίως στις μάσκες. Δεν έχουμε απολύμανση αέρα, βασιζόμαστε στον φυσικό εξαερισμό. Έχουμε χαμηλό εμβολιασμό, βασιζόμαστε στα τεστ. Υπάρχουν και άλλα όπλα στη διάθεσή μας που επιλέγουμε να μην τα χρησιμοποιούμε. Ένα είναι οι αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων. Δεύτερο είναι η απολύμανση του αέρα εκεί που είναι δύσκολος ο φυσικός εξαερισμός ειδικά όταν δεν ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες».

Από την πλευρά του ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης εκτίμησε ότι θα κλείσουν τμήματα και θα κλείσουν σχολεία όσο κρυώνει ο καιρός ενώ προσέθεσε ότι «τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον ιό, ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα στα παιδιά, σε 15 δευτερόλεπτα, σε λιγότερα από 2 μέτρα, μπορεί να τον κολλήσει ένα παιδί».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ