Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Χάος με την επίσκεψη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα οδοντιατρεία- Τι ισχύει τελικά

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τη λειτουργία των οδοντιατρείων εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την είσοδό τους σε αυτά. Το αλαλούμ όμως συνεχίζεται καθώς η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία δημοσίευσε έγγραφο με άλλες οδηγίες που θα υιοθετηθούν σε επόμενη ΚΥΑ οι οποίες προέκυψαν ύστερα από προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάος και μπέρδεμα επικρατεί με την επίσκεψη στον οδοντίατρο καθώς σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τη λειτουργία τους, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην τελευταία ΚΥΑ, οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στον οδοντίατρο με αρνητικό rapid test (εντός 48 ωρών) ενώ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό μοριακό.

Το αλαλούμ όμως συνεχίζεται καθώς η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ύστερα από συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση προς τα μέλη της τονίζοντας ότι έπειτα «από προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας» θα υπάρξουν άλλες οδηγίες προς τους οδοντιάτρους που θα υιοθετηθούν σε επόμενη ΚΥΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΟΟ που στάλθηκε χθες στους οδοντιατρικούς συλλόγους, οι νέες οδηγίες για την επίσκεψη των πολιτών στο οδοντιατρείο προβλέπουν τα εξής:

·         Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος και αν δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να έχει rapid 48 ωρών.

·         Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά.

·         Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς προσέρχονται με rapid 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος.

egkyklios

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις αρρυθμίες και τις παθογένειες του «επιτελικού κράτους» που εκδίδει ΚΥΑ και μετά τις παίρνει πίσω καθώς αυτά που προβλέπουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.  Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο για την τσέπη των πολιτών καθώς μια επίσκεψη σε οδοντίατρο κοστίζει κατά μέσο όρο 50-60 ευρώ. Στα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι τιμές των τεστ, οι οποίες κυμαίνονται από 10-60 ευρώ. Επομένως μία μόνο επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μπορεί να κοστίσει σε έναν εμβολιασμένο 60-70 ευρώ ενώ σε έναν ανεμβολίαστο  από 90- 120 ευρώ κατά μέσο όρο. Αν μάλιστα χρειάζονται και συνεχείς επισκέψεις το ποσό γίνεται υπέρογκο…

«Υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση»

«Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού» επισήμανε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σταθόπουλος ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορεί η πολιτεία να έρχεται αυθαίρετα και να νομοθετεί πράγματα.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ