Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η Ιστορία της Ημέρας: Ο αυτοπυρπολισμός του Κώστα Γεωργάκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξημερώματα Σαββάτου της 19η Σεπτεμβρίου 1970 στην πλατεία Μαετότι της Γένοβα, ώρα 1.50 τέσσερις οδοκαθαριστές πάνε να συνεχίσουν τη δουλειά τους επάνω στην πλατεία, όταν ξαφνικά βλέπουν έναν άνθρωπο να πιάνει φωτιά. Έχει λουστεί με τέσσερα μπιτόνια βενζίνης. Προσπαθούν να τον σώσουν. Αλλά δεν τους αφήνει. Φωνάζει στα ιταλικά «αφήστε με να πεθάνω, ζήτω Ελλάδα, κάτω οι τύραννοι».

Είναι φοιτητής Γεωλογίας Κώστας Γεωργάκης, 22 μόλις χρόνων, που διάλεξε με αυτό το δραματικό τρόπο να διαμαρτυρηθεί όχι μόνο για αυτά που γίνονταν στη χώρα του, αλλά κι αυτά που συνέβαιναν μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία.

Γ3
Ότι απέμεινε από τον φοιτητή που διάλεξε αυτό τον οδυνηρό τρόπο για να διαμαρτυρηθεί κατά της χούντας

Ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Οργανωμένος στη νεολαία της ΕΣΗΝ (Ένωση Κέντρου) κυκλοφορούσε με μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου μόνιμα κολλημένη στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου του.

Στη νεολαία ήταν ο υπεύθυνος για την ενημέρωση των Ιταλών δημοσιογράφων. Σε μια συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «sigla a» που είχε δοθεί ανώνυμα διέρρευσε στο ελληνικό προξενείο πριν καν δημοσιευτεί.

Γ6

Μιλούσε ανώνυμα, αλλά οι εκπρόσωποι της χούντας είχαν στα χέρια της ακόμα και αντίγραφο της μαγνητοταινία την συνέντευξης στην οποία μιλούσε για την ύπαρξη χαφιέδων μεταξύ των Ελλήνων φοιτητών τους οποίους χρηματοδοτούσε το προξενείο. Η φράση «θα σου φτιάξουμε τη γραβάτα» σήμαινε στην αργκό των χουντικών «θα σε φέρουμε στα νερά μας με το καλό ή το άσχημο». Εκείνη την φράση του επανέλαβαν όταν τον κάλεσαν για εξηγήσεις και τον συμβούλευσαν να προσέχει.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κάνει ακόμα χειρότερη η επιστολή του ράφτη πατέρα του. Τον ενημερώνει ότι η αναβολή του λόγω σπουδών έχει λήξει και πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη θητεία του.

Στο φέρετρο του νεαρού φοιτητή υπήρχε η ελληνική σημαία, ελάχιστοι φίλοι και γνωστοί και πολλοί ασφαλίτες

φ4

φ5

Η ενέργεια του Γεωργάκη πήρε τεράστια δημοσιότητα, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το έμαθαν οι αναγνώστες μόνο δύο εφημερίδων, των «Νέων» και της «Απογευματινής» που έδωσε και μεγαλύτερη έκταση στο γεγονός.

Φ1 1

Φ2 1

Ήταν η εποχή που δικτάτορας Παπαδόπουλος προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο ότι με τη δημιουργία της «μικρής Βουλής», ένα όργανο που θα ελεγχόταν από τον ίδιο έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος.

Δείτε εδώ

Κώστας Γεωργάκης “Για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία”, 19 Σεπτεμβρίου 1970

τη συγκλονιστική συνέντευξη του πατέρα του Γεωργάκη στον Δημήτρη Λιμπερόπουλο που έδωσε λίγο μετά την πτώση της χούντας στην εκπομπή «Ρεπόρτερ» .

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ