Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η ιστορία της ημέρας: Βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα και το λάθος του Γ. Παπανδρέου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1963 στην Αθήνα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Είχαν έρθει 13 βασιλιάδες, 121 πριγκίπισσας και 58 εκπρόσωποι κρατών για να παραστούν στους γάμου του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου με τη Δανέζα πριγκίπισσα Άννα Μαρία. Η Μητρόπολη είχε στολιστεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. Ήταν ένα πανάκριβο σώου.

φ3

Χρειάζεται όμως μια μικρή εισαγωγή που δίνει το κλίμα της εποχής:

22 Μαΐου 1963 γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ και το παρακράτος προσπαθεί να καλύψει τους ενόχους.

11 Ιουνίου 1963 παραιτείται η κυβέρνηση Καραμανλή. Διαφωνεί για το ταξίδι του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης στο Λονδίνο που αποδείχτηκε κόλαφος και διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα.

3 Νοεμβρίου 1963 γίνονται εκλογές. Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου με 42,04% κερδίζει την πλειοψηφία, αλλά όχι την αυτοδυναμία στη Βουλή.

22 Νοεμβρίου 1963 δολοφονείται η Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι. Τον διαδέχεται ο Τεξανός Λίντον Τζόνσον και ουσιαστικά αλλάζει, προς το σκληρότερο, η πολιτική της χώρας προς τους συμμάχους της.

9 Δεκεμβρίου 1963 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαταλείπει την Ελλάδα και την πολιτική για το Παρίσι.

16 Φεβρουαρίου 1964 η Ένωση Κέντρου θριαμβεύει με 52,72% και 171 έδρες

6 Μαρτίου 1964 πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος

Στο παλάτι κουμάντο κάνει πλέον η Φρειδερίκη που σύντομα θα διέψευδε τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί, ακόμα και σε μέρος της Αριστεράς, ότι ο γιος και η σύζυγός του θα στήριζαν τις δημοκρατικές ελευθερίες.

φ2

Ακόμα κι ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός με εκπληκτική για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας δεν κατάλαβε τι συνέβαινε στο παρασκήνιο.

Ένας δικός του άνθρωπος, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, είχε αναλάβει το ευαίσθητο υπουργείο Άμυνας. Τρεις μέρες μετά το γάμο ο υπουργός αποφασίζει, εν αγνοία του πρωθυπουργού, να κάνει… δώρο στο νεαρό ζευγάρι τον Στρατό! Περνά διάταγμα με το οποίο μετονομάζεται ο Στρατός σε… βασιλικό, όπως συνέβαινε με το Ναυτικό και την Αεροπορία. Ο Παπανδρέου γίνεται έξαλλος καθώς ανακαλύπτει ότι από τα τέλη Αυγούστου είχαν γίνει συζητήσεις με το Παλάτι και είχε παρθεί η απόφαση εν αγνοία του. Σε αυτές μάλιστα μετείχαν και κάποιοι αξιωματικοί που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το 1967.

Στις 21 Σεπτεμβρίου και μετά τον σάλο που ξέσπασε για το αναπάντεχο… δώρο ανακαλείται το διάταγμα. Κι εκεί ο Παπανδρέου κάνει το μεγάλο λάθος. Διατηρεί στο υπουργείο τον Γαρουφαλιά που λίγο αργότερα έγινε ο πρωταγωνιστής, μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μην το ξεχνάμε, της αποστασίας.

φ0 2

Εάν τότε ο πρωθυπουργός έστελνε σπίτι του τον υπουργό οι μηχανισμοί δεν θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν. Η ευκαιρία χάθηκε και η Ιστορία πήρε το δρόμο της…

Και μια ακόμα λεπτομέρεια: Το μυστήριο ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τη βοήθεια του πρωθιερέα των Ανακτόρων Ιερώνυμου Κατσώνη, του ανθρώπου που μετά το πραξικόπημα της χούντας ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος!

Δείτε τα επίκαιρα της εποχής που ξεχειλίζουν γλυκόλογα για το νεαρό ζευγάρι στο επίσημο φιλμ της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών και παρατηρήστε το πόση λίγη σημασία δίνουν σε όλα τα άλλα πρόσωπα, τους πολιτικούς και άλλους επίσημους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ