Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Οι Λοιμωξιολόγοι «στοχοποιούν» τώρα τα παιδιά

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της Covid-19 απευθύνουν οι Λοιμωξιολόγοι επισημαίνοντας ότι όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα νοσήσουν. Για διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία κάνουν λόγο οι παιδίατροι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εμβολιασμός των παιδιών και τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων, των ειδικών της Επιτροπής αλλά και των παιδιάτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας ανέφερε ότι «τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, αν δεν εμβολιαστούν», ενώ προσέθεσε ότι «όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο θα εκτεθούν στον ιό αργά ή γρήγορα». Παράλληλα ο κ. Σύψας «έριξε το μπαλάκι» στους γονείς καθώς όπως τόνισε θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο, που είναι απειροελάχιστος, και τον κίνδυνο από την ασθένεια Covid-19. «Πρέπει να πάρουν μία πολύ σωστή απόφαση, δεν θα μείνει κάποιο παιδί που να μην μολυνθεί», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Ακόμη υπογράμμισε ότι με το άνοιγμα των σχολείων «είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα» και σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Επιπλέον επισήμανε ότι πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν, συνεπώς θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ. Τέλος έκανε λόγο για αναφορές που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως, τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, γιατρός, Ματίνα Παγώνη, απευθύνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» τόνισε.

Προβληματισμένοι οι παιδίατροι

Για διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία κάνουν λόγο οι παιδίατροι.

«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, μιλώντας OPEN.

Όπως εξήγησε τα προβλήματα που υπάρχουν σχετίζονται με τη μεταφορά του σκευάσματος τη συντήρηση του και την οργάνωση των ραντεβού στα ιατρεία. «Αναμένουμε απαντήσεις από την Πολιτεία. Πρέπει να διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα», είπε η κ. Νταμάγκα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ