Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Μείωση επιδομάτων αναδοχής για τα ανάπηρα παιδιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη μείωση των επιδομάτων αναδοχής ανάπηρων παιδιών που καταδικάζουν αυτά τα παιδιά να ζήσουν μια ζωή σε ιδρύματα χωρίς πιθανότητα να βρουν οικογένεια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 48 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη Θεανώ Φωτίου αναδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο νόμο και την εφαρμογή του μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Η κυβέρνηση, στα τέλη του 2020, ανακοίνωσε δήθεν αυξήσεις των επιδομάτων στους ανάδοχους γονείς παιδιών ΑμεΑ, ενώ στην πραγματικότητα τα μείωσε δραματικά. Δίνει ένα οριζόντιο επίδομα αναδοχής 375 ευρώ και εμφανίζει ότι δίνει επίδομα το άθροισμα αυτού του ποσού με το επίδομα αναπηρίας που έτσι κι αλλιώς παίρνει το παιδί ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που έχει.

Μέχρι τον περασμένο Μάιο όμως, που εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών έπαιρναν από το κράτος αμιγές επίδομα αναδοχής από 345 έως 800 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας του αναδεχόμενου παιδιού και εισέπρατταν επιπλέον και το επίδομα αναπηρίας του παιδιού.

Επίσης η κυβέρνηση δεν επέτρεψε και στους φορείς που ως σήμερα το έδιναν, να το πληρώσουν από τον Μάιο 2021 και μετά, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι γονείς ανάπηρων παιδιών να χάσουν δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο.

Επιπροσθέτως οι ανάδοχοι γονείς αναπήρων παιδιών δεν πήραν τον Αύγουστο ούτε το επίδομα αναδοχής, ούτε το επίδομα αναπηρίας, και θα τα πάρουν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 1) αν θα αποσύρει το νομοθέτημα που μειώνει τα επιδόματα αναδοχής ανάπηρων παιδιών, 2) αν θα νομοθετήσει ένα νέο οικονομικό βοήθημα για τους ανάδοχους γονείς αναπήρων παιδιών που να καλύπτει πραγματικά τις εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες φροντίδας αυτών των παιδιών και 3) αν θα τροποποιήσει άμεσα τη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ώστε να και το επίδομα αναδοχής και το επίδομα αναπηρίας να καταβάλλονται εντός του κάθε μηνός και όχι στο τέλος του επόμενου μήνα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ