Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Θεανώ Φωτίου: Ο Πέτσας κλείνει δημόσια ΚΔΑΠ, απολύει εργαζόμενους

Ήδη κλείνουν δημοτικά ΚΔΑΠ και κινδυνεύουν με απόλυση ή μερική απασχόληση 2.200 εκπαιδευτές, εργαζόμενοι σε αυτά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει για δεύτερη χρονιά 60.000 παιδιά χωρίς vouchers για ΚΔΑΠ. Τώρα ήδη κλείνουν δημοτικά ΚΔΑΠ και κινδυνεύουν με απόλυση ή μερική απασχόληση 2.200 εκπαιδευτές, εργαζόμενοι σε αυτά, που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, κατήγγειλε η Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, σε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας δεν δεσμεύτηκε να δώσει την οικονομική ενίσχυση στους δήμους για να μην κλείσουν τα ΚΔΑΠ, θεώρησε ότι τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ παρέχουν περισσότερες και πιο ελκυστικές υπηρεσίες στα παιδιά και απέρριψε ως μη εφικτή την επιπλέον χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό στο φετινό πρόγραμμα για να δοθούν vouchers σε όσους αποκλείστηκαν.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει συστηματικά εδώ και δύο χρόνια 60.000 παιδιά εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) γιατί δεν τους δίνει τα vouchers που δικαιούνται. Ούτε ένα ευρώ για την παιδική προστασία και φροντίδα δεν εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ», σημείωσε η κυρία Φωτίου, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δαπάνησε το 2019 75,1 εκατομμύρια Ευρώ από τον προϋπολογισμό για 56.500 vouchers σε όλα τα παιδιά που είχαν πλήρεις φακέλους..

Το 2020 η ΝΔ πάγωσε τα χρήματα για τα ΚΔΑΠ εκεί που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά να μείνουν εκτός. Φέτος το έργο επαναλήφθηκε. Τώρα όμως κινδυνεύουν με κλείσιμο τα δημοτικά ΚΔΑΠ γιατί το Υπ. Εσωτερικών δεν έβαλε φέτος τα 15 εκατομμύρια που έδωσε πέρυσι ο κ. Θεοδωρικάκος για ενίσχυση των Δήμων ώστε να λειτουργήσουν», ανέφερε η Θεανώ Φωτίου.

Ήδη έκλεισαν έξι δημοτικά ΚΔΑΠ, απολύθηκαν 29 εργαζόμενοι εκπαιδευτές, υπολειτουργούν άλλα έξι στις μισές ώρες και υποαπασχολούνται 30 εκπαιδευτές. Ενώ τα περισσότερα ΚΔΑΠ δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κυρία Φωτίου ρώτησε τον κ. Πέτσα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του θεσμού των δημοτικών ΚΔΑΠ ή προτίθεται να αναθέσει την εξωσχολική φροντίδα σε ιδιώτες.

Ο κ. Πέτσας δεν δεσμεύτηκε ως προς την χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ, απέρριψε ως μη εφικτή την επιπλέον χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό στο φετινό πρόγραμμα για να δοθούν vouchers σε όσους αποκλείστηκαν και περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι θα βρεθεί κάποια λύση, διαβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει τα δημοτικά ΚΔΑΠ.Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες στα παιδιά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ