Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

efood-«Πόλεμος» στο Διαδίκτυο για το τελεσίγραφο στους ντελιβεράδες

Το μήνυμα που στάλθηκε στους εργαζόμενους και ήρθε στο φως της δημοσιότητας  προκάλεσε τις αντιδράσεις και την οργή των χρηστών του efood με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει ο ένας μετά τον άλλον την πλατφόρμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανικός επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από την απόφαση της πλατφόρμας efood να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της στις διανομές. Το μήνυμα που στάλθηκε στους εργαζόμενους και ήρθε στο φως της δημοσιότητας  προκάλεσε τις αντιδράσεις και την οργή των χρηστών του efood με αποτέλεσμα να εγκαταλείπει ο ένας μετά τον άλλον την πλατφόρμα.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία, ζήτησε από τους διανομείς της, των οποίων οι τρίμηνες συμβάσεις είχαν λήξει, να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ως freelancers. Σε περίπτωση ωστόσο που αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Η εταιρεία δηλαδή κάλεσε τους εργαζόμενους είτε να αποδεχτούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε να απολυθούν και να χάσουν τη δουλειά τους.  «Αγαπητέ Rider. Στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα.

screenshotefood

Η ανακοίνωση της εταιρείας μάλιστα έχει γίνει ήδη πρώτο trend στο twitter με το hashtag #cancel_efood καλώντας τους χρήστες να μποϊκοτάρουν και να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα.

Συνδικάτο Επισιτισμού: Η efood μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα!

Για εκβιασμό και ψέματα προς τους εργαζόμενους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού σχετικά με το μήνυμα της efood.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκαν το εργαλείο της EFOOD ,ώστε όποτε την συμφέρει , να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων.  Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch  , όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς , οι  μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ! ,όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις  και την εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον ένα χρόνο εργασίας όσοι είναι με την MANPOWER αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση , με το δίλλημα ή άνεργος ή «συνεργάτης». Όπου συνεργάτης εννοείται , η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer,  όπου προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές , Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι.   Τακτική που ακολουθεί έτσι κι αλλιώς η πολυεθνική DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και με αυτό τον τρόπο ανταγωνίζεται και όλες τις υπόλοιπες.».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους διανομείς στην EFOOD να οργανωθούν, και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Να αντιδράσουμε με στόχο να διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ

Το περιστατικό με την efood έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις καθώς το θέμα σχολιάζει με ανάρτησή του στο facebook κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Έχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος.

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/3077262195887448

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η efood είδε τα κέρδη της να εκτινάσσονται την περίοδο της πανδημίας. Το 2020 είχε άνοδο τζίρου της σχεδόν 50% και ακόμα μεγαλύτερα αναμένονται τα κέρδη που θα ανακοινωθούνγ ια το 2021!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ