Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η ιστορία της ημέρας: Η δολοφονία του Παύλου Φύσα, τα «ορφανά» της ΧΑ και τα πρωτοσέλιδα της εποχής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17 Σεπτεμβρίου 2013

Έπρεπε να θυσιαστεί ένας άνθρωπος για να πάψει να ζει στο συννεφάκι της ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κι ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι το τέλος της ναζιστικής ιδεολογίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της αντίδρασης σε οτιδήποτε διαφορετικό. Τα γεγονότα γνωστά. Οι περισσότεροι τα γνωρίζουν, όσοι τα αγνοούν, απλά δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι έγινε εκείνο το βράδυ.

Φυσσας2

Χρειάζεται όμως να θυμίσουμε ότι η Χρυσή Αυγή και οι απόψεις της δεν έπεσαν από τον… ουρανό. Συγκεκριμένοι άνθρωποι γαλούχησαν ένα κοινό πρόθυμο να ακούσει τη ρητορική τους.

-Ήταν η εποχή, που μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες παρουσίαζαν θέματα με «καλούς Σαμαρείτες» που βοηθούσαν γριούλες να πάρουν από τα ΑΤΜ των Τραπεζών τη σύνταξή τους. Τυχαία ήταν Χρυσαυγίτες κι επίσης… τυχαία η γριούλα ήταν συγγενής του δημοσιογράφου που υπέγραφε το ρεπορτάζ!

-Ήταν η εποχή, πρωτοκλασάτα στελέχη της οργάνωσης έβγαιναν σε εκπομπές υψηλής θεαματικότητας σε μεγάλα κανάλια κι ανέπτυσσαν τις απόψεις τους απαντώντας σε… βελούδινες ερωτήσεις. Τηλεοπτικοί σταρ της εποχής όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τους φιλοξενούσαν σε τηλεοπτικούς μονολόγους.

-Ήταν η εποχή, που τα δελτία ειδήσεων έδειχναν ρεπορτάζ από τις εισβολές των κομάντο της οργάνωσης στις λαϊκές αγορές, ξυλοφορτώνοντας μετανάστες, επειδή, όπως υποστήριζαν, ήταν παράνομοι..

-Ήταν η εποχή, που οι πολιτικοί «έκλειναν το μάτι» στο συγκεκριμένο κοινό. Η ατάκα «καλύτερα να γίνει ο γιος μου Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος ή Κομμουνιστής» ανήκει σε κορυφαίο σημερινό υπουργό, ενώ πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ έλεγε την ίδια εποχή «εμένα οι άνθρωποι μου φέρονται με το σεις και με το σας.»

Όλοι αυτοί έπεσαν, εκείνο το βράδυ, από το ροζ συννεφάκι που βρίσκονταν. Κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με μια οργάνωση που βάδιζε στα χνάρια των Γερμανών ναζί. Προφανώς οι χαιρετισμοί με το χέρι υψωμένο, τα τατουάζ με τους αγκυλωτούς σταυρούς, δεν ήταν αρκετά να τους πείσουν ότι το αυγό του φιδιού είχε σπάσει…

Τι έμεινε απ’ όλα αυτά. Το δηλητήριο που μόλυνε ένα μέρος της κοινής γνώμης που είναι πρόθυμο να τα βάλει με τον αδύναμο, τον μετανάστη, τον ομοφυλόφιλο, τον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες. Ρίξτε μια ματιά στις αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η Χρυσή Αυγή ζει και βασιλεύει σε πολλές αναρτήσεις. Με μια διαφορά. Αρχίζουν με το «εγώ δεν είμαι φασίστας, αλλά…»

Αντί άλλου αφιερώματος σήμερα παρουσιάζουμε τα πρωτοσέλιδα της εποχής εκείνης. Οι εφημερίδες της επόμενης δεν πρόλαβαν το γεγονός, που έγινε πρώτο θέμα στα φύλλα της 19ης Σεπτεμβρίου, τα οποία και σας παρουσιάζουμε:

ΑΥΓΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΘΝΟΣ 1

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

ΕΦ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΝΕΑ

Ο ΛΟΓΟΣΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ