Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Σε αδιέξοδο το πρόγραμμα εμβολιασμών

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι το mega εμβολιαστικό κέντρο του Ελληνικού που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Απριλίου. Το πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν αντικατασταθεί με τις ουρές έξω από σημεία που γίνονται rapid test με 10 ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών «Ελευθερία» καθώς οι εμβολιασμοί καθημερινά κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.  Τις τελευταίες μέρες κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 30.000 εμβολιασμοί ενώ μέχρι σήμερα η χώρα δεν έχει ξεπεράσει το 55% των πλήρως εμβολιασμένων καθώς καταγράφει ποσοστό 54,9%.

Σαν να μην έφταναν αυτά σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι το mega εμβολιαστικό κέντρο του Ελληνικού που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Απριλίου ωστόσο μέσα σε 5 μήνες «σφραγίζεται». Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι τέλος του μήνα θα έκλεινε και το mega εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου, ωστόσο σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διέψευσε αυτό το σενάριο σημειώνοντας ότι τα Mega εμβολιαστικά Κέντρα θα διατηρήσουν αν και περιορισμένα τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη στιγμή η Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 16.09.2021, λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα Νοσοκομεία της χώρας και 160 στους μέγα εμβολιαστικούς σταθμούς.

Σε 7 από τους 10 ΜΕΓΑ εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων. Τα 7 ΜΕΓΑ που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, χθες έγιναν 32.058 εμβολιασμοί, νούμερο πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες που είχε στην έναρξή τους η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα είναι εφιαλτικές με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να τονίζει ότι τα κρούσματα τέλος του μήνα μπορεί να φτάσουν τις 4.000-4.500.

«Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4000 – 4500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700. «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» είπε.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν αντικατασταθεί με τις ουρές έξω από σημεία που γίνονται rapid test με 10 ευρώ.

Γρηγόρης  Γεροτζιάφας: Η θρόμβωση οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι στον εμβολιασμό.

Με μία μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook o καθηγητής αιματολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Σορβόνης αποκαλύπτει με στοιχεία και δεδομένα ότι η θρόμβωση οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι στον εμβολιασμό. Αναλυτικά ο κ. Γεροτζιάφας εξηγεί:

Εδώ και μια δεκαετία κάθε μέρα στην Γαλλία συμβαίνουν περίπου 500 θρομβώσεις. Από τον Γενάρη που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του COVID-19 συμβαίνουν 500 θρομβώσεις ημερησίως μετά το εμβόλιο (που από τον Μάρτη είναι mRNA).

Χθες (ξανά)είδα στο ιατρείο έναν 50χρονο με ιστορικό ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι σε μακροχρόνια αντιπηκτική θεραπεία. Τον Μάρτη, 9 μέρες μετά το εμβόλιο της Astra έκανε νέο ισχαιμικό επεισόδιο. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν ότι επρόκειτο περί επιπλοκής του εμβολίου (αυτό λέγεται αυξημένη επαγρύπνηση και καλά κάναμε). Σκεφτόμασταν οτι ήταν το σύνδρομο που αργότερα ονομάστηκε VITT (η ανοσολογικής αιτιολογίας θρόμβωση που εμφανίζεται σε 1/100000 εμβολιασμένους).

Αυτό ήταν ένα από τα δύο περιστατικά που μας κινητοποίησαν ωστε να κάνουμε έκκληση για αυξημένη προσοχή στην χρήση του ΑΖ (θυμίζω την παρέμβασή μου στην Ελλάδα με την συνέντευξή στον Νίκο Ξυδάκη στο Κόκκινο).

Κάναμε ενδελεχή έλεγχο της αιμόστασης και ενεργοποίησης των ενδοθηλιακών κυττάρων και όλα τα τεστ που εν τω μεταξύ αναδείχθηκαν για την διάγνωση του VITT. Το αποτέλεσμα, 4 και 6 μήνες μετά: αποδεδειγμένα η θρόμβωση δεν οφειλόταν στο εμβόλιο.

Δευτερη περίπτωση την ίδια περίοδο: μια γυναίκα 60 χρονών έπαθε πνευμονική εμβολή 2 μέρες μετά το εμβόλιο της Pfizer. Η αντίδρασή μας ήταν η ίδια (θυμίζω οτι στην ίδια συνέντευξη στο κόκκινο είχα αναφέρει – και είχα γράψει σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και site) οτι και σε ανθρώπους που εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια παρατηρούνται θρομβώσεις.

Ιδια διαγνωστική διαδικασία ίδιο συμπέρασμα. Εχουμε στην « συλλογή μας » τουλάχιστον δέκα όμοιες περιπτώσεις.

Η θρόμβωση οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι στον εμβολιασμό.

Θα μπορούσε, και σωστά, να πει κανείς πως πρόκειται για περιπτωσιολογία (αν και ποτέ δεν χρησιμοποιώ αυτή την μέθοδο). Ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι θρομβώσεις που συμβαίνουν μετά τον εμβολιασμό είναι “σύμπτωση”.

Για την κατανόηση αυτού του συμπεράσματος από τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αναφέρω οτι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας (ως ειδικοί της θρόμβωση) για την ανεύρεση της αιτιολογίας της θρόμβωσης είναι η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται από τον κανόνα 3 C (cause, conséquence, coincidence στα ελληνικά: αιτία, συνέπεια ή σύμπτωση).

Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται οτι οι θρομβώσεις με τα εμβόλια mRNA είναι σύμπτωση.

Το σύνδρομο VITT μετά τον εμβολιασμό με ΑΖ είναι συνέπεια γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στους οποίους προϋπάρχει ένα από τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει η σπάνια επιπλοκή του VITΤ (η οποία αντιμετωπίζεται και δεν είναι θανατηφόρα).

Αυτή είναι η φυσιοπαθολογική βάση που « ερμηνεύει » τα δεδομένα των μεγάλων κλινικών μελετών (φάσης ΙΙΙ) και των επιδημιολογικών αναλύσεων από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μέχρι σήμερα.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (εχω αναλυσει αλλού τον στοχο του εμβολιαστικου προγράμματος).

Ο μαζικός καθολικός εμβολιασμός μαζί με την ανίχνευση των ασθενών με covid και την έγκαιρη παροχή περίθαλψης στο σπίτι και η ενίσχυση των νοσοκομείων είναι ο τρόπος για την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας

• Εμβολιαζόμαστε μαζικά και γρήγορα

• Διεκδικούμε δωρεάν περίθαλψη έγκαιρα στο σπίτι

• Σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση και επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

• Παράγουμε και κωδικοποιούμε την καινούργια γνώση για να εφαρμόζεται γρήγορα από το πιο αναπτυγμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έως το πιο απομακρυσμένο χωριό.

• Εντάσσουμε στην προσπάθεια το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες. Το κράτος επιβάλει από τώρα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους τους όρους και της τιμές παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών (όπως έκανε το γαλλικό κράτος τον Ιούνιου του 2020).

Δεν πρέπει να επαναληφθεί το δράμα της Θεσσαλονίκης του περσινού Οκτώβρη.

ΥΓ: Είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνει κανείς τους θανάτους για να βγάλει συμπεράσματα και να εφησυχάσει. Η μείωση των αριθμών των εισαγωγών στην ΜΕΘ και των θανάτων οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην πρόοδο της γνώσης στην αντιμετώπιση της νόσου και στην εμπειρία των γιατρών της πόλης και του νοσοκομείου στην διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

https://www.facebook.com/grigoris.gerotziafas/posts/10225725555229652

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ