Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Η ιστορία της ημέρας: Η Λάμψη που κράτησε 14 χρόνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1991

Έκανε πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 κι έριξε αυλαία στις 29 Ιουλίου 2005! – Η σειρά που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και παραμένει «ζωντανή» στις παρωδίες του twitter και του facebook!

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Νίκος Φώσκολος πριν βγει στον αέρα το MEGA (1989) είχε συμφωνήσει με τον Τζόνι Καλημέρη, διευθυντή προγράμματος, τότε, του υπό δημιουργία καναλιού, για μια καθημερινή σειρά.

-Πως θα τη λέμε; ρώτησε ο Καλημέρης

-Λάμψη, απάντησε ο Φώσκολος και ζήτησε τέσσερις μήνες προετοιμασίας.

Η συνάντηση ήταν εγκάρδια, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε. Η Λάμψη δεν … φώτισε το MEGA, αλλά τον κύριο ανταγωνιστή του ΑΝΤ1 λίγα χρόνια αργότερα.

Η συμφωνία έκλεισε το καλοκαίρι του ’90 και το πρώτο επεισόδιο βγήκε στον αέρα στις 16 Σεπτεμβρίου 1991. Στις 7.30 το απόγευμα, όταν ο… ανταγωνισμός είχε ελληνική ταινία.

Φ1

Η αρχική συμφωνία ήταν για 250 επεισόδια. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι δοκίμαζε καθημερινό σήριαλ. Στην ίδια φιλοσοφία είχαν προηγηθεί, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, η «Οικογένεια» στον ΑΝΤ1, τον Ιανουάριο του 1990 (99 επεισόδια) και η «Δίψα» στο MEGA τον Φεβρουάριο του ’90 (102 επεισόδια).

Τα 250 επεισόδια της Λάμψης έγιναν 3.457 και η μια σεζόν… 14! Ακόμα και το ίδιο το κανάλι δεν πίστευε στην επιτυχία. Τη διαφήμισε ελάχιστα και οι εφημερίδες αφιέρωσαν λίγο χώρο.

Φ2

Προηγήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου μια… περίληψη των τεσσάρων πρώτων επεισοδίων.

Φ3

Μεγάλος παραμυθάς ο Φώσκολος έγραφε ο ίδιος το σενάριο και άργησε πολύ να προσχωρήσει στη λογική των αντίστοιχων αμερικάνικων σειρών που άλλος «έχτιζε» την ιστορία και άλλος (σωστότερα άλλοι) έγραφαν τους διαλόγους.

Το «βαρύ πυροβολικό» της σειράς ήταν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Χρήστος Πολίτης κινηματογραφικό δίδυμο στις εθνοπατριωτικές ταινίες του Τζέιμς Πάρις.

Γρήγορα η ημίωρη διάρκεια αυξήθηκε, όχι για να μεγαλώσει σε διάρκεια το σήριαλ, αλλά να χωρέσουν οι διαφημίσεις. Πριν καν τελειώσει ο Σεπτέμβριος είχε «τσιμπήσει» δέκα λεπτά από το πρόγραμμα (7.20). Και οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν τις περιλήψεις των επεισοδίων.

Φ4

Το τέλος της Λάμψης ήρθε με την επιτυχία του καθημερινού σήριαλ του MEGA «Βέρα στο δεξί» που έγραφαν η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης. Τον χειμώνα του 2004 για πρώτη φορά η Λάμψη έχασε τα πρωτεία στη ζώνη της. Βασική πρωταγωνίστρια κι εδώ η Κάτια Δανδουλάκη που από το 1998 είχε αποχωρήσει από τη Λάμψη!

Στις μέρες μας η σειρά παραμένει ζωντανή μέσα από τις παρωδίες της νεολαίας στο facebook και το twitter. Αποτελεί, πλέον, μέρος της λαϊκής κουλτούρας. Ασχολούνται άνθρωποι που δεν έχουν δει ούτε ένα επεισόδιο ή που ήταν μικροί για να την παρακολουθούν. Οι επαναλαμβανόμενοι διάλογοι, ο στόμφος στην εκφορά του λόγου των πρωταγωνιστών την κρατούν στην επικαιρότητα. Ακόμη και βουλευτές έβγαλε το σήριαλ. Η Ελένη Κούρκουλα και ο Γιώργος Βασιλείου απέκτησαν αναγνωρισιμότητα και θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο δημιουργός της σειράς είχε κατά καιρούς παράπονα από τον σταθμό που δεν επένδυε στη Λάμψη. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Η οικογένεια Δράκου, μια από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα μένει για μια δεκαετία στο ίδιο σπίτι με τα ίδια έπιπλα».

Tips

150.000 σελίδες διαλόγων

190 ιστορίες

1.500 ηθοποιοί

7 σκηνοθέτες

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ