Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η ιστορία της ημέρας: Η USA Today και ο Γιώργος Κοσκωτάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1982

Αμερική η εφημερίδα σου! Δεν είναι σλόγκαν, αλλά πραγματικότητα.

Η USA Today, αποτελεί την πρώτη εφημερίδα όλων των Αμερικανών! Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1982 και γρήγορα απλώθηκε σε όλη τη χώρα. Τη διαβάζει ο φοιτητής στη Βαλτιμόρη, ο γιάπις στη Νέα Υόρκη, ο καλλιτέχνης στο Λος Άντζελες, ο επιχειρηματίας στο Σικάγο, ο αγρότης στην Αϊόβα, ο ξενοδόχος στη Φλόριδα. Με κυκλοφορία που ξεπερνά το 1,5 εκ. φύλλα έχει εξελιχτεί, στο πέρασμα του χρόνου, σε έναν κολοσσιαίο εκδοτικό οργανισμό που απασχολεί 5.000 δημοσιογράφους, κάνει 46 τοπικές εκδόσεις κι άλλες 5 σε Ασία, Καναδά, Ευρώπη και Νότιο Ειρηνικό, έχει 504.000 συνδρομητές στην ηλεκτρονική της έκδοση και 93 Πούλιτζερ στις προθήκες της..

Όταν κυκλοφόρησε ήταν γεμάτη πρωτοτυπίες. Το μέγεθός της, ευρυγώνιο, χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα και πολλά γραφήματα, ένα πάντα στην πρώτη της σελίδα.

Το πρώτο φύλλο έχει αποκτήσει σήμερα συλλεκτική αξία.

usa today

Χαρακτηρίστηκε τηλεοπτική, αφού ακολούθησε τη λογική των ειδήσεων της tv, αρνούμενη τη σε βάθος ανάλυση των γεγονότων. Πολιτικά «κλείνει το μάτι» στους Δημοκρατικούς, αλλά το βάρος πέφτει στις μέσα σελίδες στην καθημερινότητα, τη μουσική, τα ταξίδια και φυσικά τα σπορ. Ποντάρει σε αυτά που φέρνουν διαφήμιση.

Στην πάροδο του χρόνου, ακόμα κι οι πολέμιοί της την αντέγραψαν. Στην Ελλάδα ο Γιώργος Κοσκωτάς, την εποχή της παντοδυναμίας του, μετέφερε… αυτούσια, όχι μόνο τη φιλοσοφία της, αλλά και την τεχνική της. Ισραηλινή εταιρεία δημιούργησε το λογισμικό της έκδοσής της, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, Είχε χρώμα και στα 4 τμήματά της, ενώ η αμερικανική έκδοση, τότε, το 1988, περιοριζόταν μόνο στο πρώτο, το πολιτικό.

Koskotas scaled

Παρέλειψε, όμως, κάτι. Να ζητήσει την άδειά της. Η υπόθεση το καλοκαίρι του 1988 έφθασε στα ελληνικά δικαστήρια. Ήταν το «καυτό καλοκαίρι» που μαινόταν ο πόλεμος των εκδοτών με τον μεγαλοτραπεζίτη που σε λίγους μήνες θα αποδεικνυόταν μεγαλοαπατεώνας.

Η ίδια η εφημερίδα του δίνει τη δική της άποψη για τη δικαστική διαμάχη.

3 1

Σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή της που δεν ευδοκίμησε (εκδόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1988 κι έκλεισε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς με κυκλοφορίες κατώτερες των υψηλών προσδοκιών και του κόστους), η αμερικάνικη έκδοση μεγαλουργεί και διαρκώς ανανεώνεται. Παρά τη σοβαρή κρίση στον χώρο του Τύπου, παραμένει πρώτη σε κυκλοφορία σε όλη τη χώρα αφήνοντας κάπου μισό εκατομμύριο φύλλα πίσω τη δεύτερη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ