Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ο Πρωθυπουργός στο ντιβάνι

Ένα γαϊτανάκι σπασμωδικών αντιδράσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, οδηγεί σε συμπεράσματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μητσοτάκης δεν μεγάλωσε ως αστός β΄γενιάς. Μεγάλωσε ως κακομαθημένο παιδί και εξελίχθηκε σε κακομαθημένο ενήλικα. Εξ ου και ενεργεί σήμερα, με τρόπο μνησίκακο και εκδικητικό προς όσους δεν ικανοποιούν την επιθυμία του.

Ως πρωθυπουργός ενδύεται το κουστούμι της αυθεντίας. Αλλά αυτή η κατάσαρκη ένδυση, είναι φανερό ότι υφάνθηκε από κακότροπα νήματα, γι΄ αυτό και ο ρόλος τού πρωθυπουργού, συναισθηματικά τον υπερβαίνει. Με έναν κακομαθημένο εαυτό, αδυνατεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του δημόσιου ρόλου του. Να συμπεριφερθεί δηλαδή με αναμφισβήτητο κύρος.

mitsotakis synedefksi

Τι σημαίνει συνέντευξη τύπου ενός πρωθυπουργού;

Σημαίνει «είμαι εδώ για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις απ΄ όπου κι αν προέρχονται». Διότι οι ερωτήσεις των ΜΜΕ -σε μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της και δεν βρίσκεται εν έτει 2021 70ή στις λίστες της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου, όπως η Ελλάδα-, αντανακλούν ερωτήματα των ψηφοφόρων. Τις απορίες του κόσμου του μεταφέρουν. Η κοινωνία περιμένει την απάντηση και όχι το μέσο ενημέρωσης. Ήταν λογοκρισία λοιπόν η μονομέρεια που βασίλευε στη συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Με αυτή την έννοια ο Ριζοσπάστης δεν συνδέεται απλά με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συνδέεται με ένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου που το ανέδειξε το 5,30% των Ελλήνων ψηφοφόρων. Είναι αδιανόητη λοιπόν η στάση της κυβέρνησης να αποκλείει τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, να θέσει ερώτηση στη σημαντικότερη ετήσια συνέντευξη τύπου. Κι αυτό επειδή χρεώνει στο ΚΚΕ τις διαμαρτυρίες που υπέστη κατά την προσέλευσή του στην τελετή για τον Μίκη Θεοδωράκη. Η αντίδραση «να για να μάθεις να μην το ξανακάνετε» είναι σα να κοιτάς τη νταντά σου με μίσος, επειδή δεν σου πήρε τα δρακουλίνια που τόσο επίμονα ζητούσες στην τρυφερή ηλικία των πέντε.

mitsotakis koutsoubas

Ούτε η Αυγή είναι απλά μία ιστορική εφημερίδα. Αντιπροσωπεύει την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή 31,53 των Ελλήνων ψηφοφόρων. Με αυτή την έννοια είναι εξευτελιστικό μετά από δύο ώρες «λιβάνισμα» από τα «φιλικά ΜΜΕ» να παραχωρείς στο παραπέντε μία ερώτηση στο δημοσιογράφο της Αυγής, όταν οι τηλεθεατές έχουν προ πολλού αποχωρήσει. Στην Aυγή λοιπόν δόθηκε η 42η ερώτηση επί 46 ερωτήσεων συνολικά. Κι απάντησε με 82 λέξεις.

Ούτε, να αποκλείει συγκεκριμένες εφημερίδες (Documento, Δημοκρατία, Εστία) και τον ιστότοπο News 247, λόγω μνησικακίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις η στάση του εκπορεύεται αποκλειστικά από το πνεύμα της αντεκδίκησης. Διότι ο άνθρωπος τα παίρνει όλα προσωπικά. Είναι αυστηρά επικεντρωμένος στον εγωιστικό του εαυτό. Εξ ου και η απάντηση: «Δεν έχω καμία πρόθεση να σας απαντήσω».

Είναι αδιανόητο πρωθυπουργός της χώρας, σε ερώτηση που αφορούσε στην επιλογή ανθρώπου για να αναλάβει ένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία της χώρας να απαντά: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια και τις επιλογές μου». Δεν τον ρωτήσαν γιατί άλλαξε την καμαριέρα του σπιτιού του ή τον τραπεζοκόμο του. Οφείλει λοιπόν να δώσει απάντηση και λογαριασμό εκ της θέσεως του.
Κι αν αυτή η θέση τον ζορίζει, ας ζητήσει βοήθεια. Τόσα ντιβάνια υπάρχουν…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ