Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Μαζικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν οι Θεσσαλονικείς τον πρωθυπουργό στην πόλη τους. Για ένα εικοσιτετράωρο 5.500 αστυνομικούς φύλαγαν την πόλη. Όταν τελείωσαν οι κινητοποιήσεις έμεινε πίσω ένα ρημαγμένο τοπίο.

Το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού στις 18.00 στην Καμάρα. Οι διαδηλωτές του πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα «Μόνο ο λαός, μπορεί να σώσει τον λαό».

Στην πορεία βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Σε δηλώσεις που παραχώρησε στα ΜΜΕ ο  Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  «μοιράζει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις, την ίδια στιγμή που στον εργαζόμενο λαό δίνει κάποιες μικρές παροχές, ψίχουλα, υποσχέσεις, οι οποίες εξανεμίζονται την άλλη στιγμή κάτω από την έκρηξη της μεγάλης ακρίβειας, κάτω από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών.»

Ακόμα, τόνισε ότι «Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο αγώνας, ο μαζικός, ταξικός, ενωμένος αγώνας, σε κάθε τόπο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιφέρεια, πανελλαδικά συντονισμένα και σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την πάλη, το ΚΚΕ θα βρίσκεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, μπροστά.»

Το ΠΑΜΕ με τη σημερινή πορεία διεκδίκησε την κατάργηση του νόμου για τα εργασιακά και του νόμου για την επικουρική ασφάλιση.

Την ίδια ώρα στο Άγαλμα της Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν τα σωματεία της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ. Το παρών έδωσε και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΔΕΔΥ και η  ΕΔΟΘ, όπως και το ΠΑΜΕ,  διεκδίκησαν την καταργηση των νόμων για τα εργασιακά και την επικουρική ασφάλιση, καθώς και μέτρα στήριξης για το ΕΣΥ.

poreia thessaloniki
ALTERTHESS.GR

Στις 17.00 στον Λευκό Πύργο συγκεντρώθηκαν αντιεμβολιαστές. Η διαδήλωση τους ήταν λιγότερο μαζικη από το αναμενόμενο. Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν είτε την ελληνική σημαία είτε τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Ανάμεσά τους ήταν και μέλη τους κόμματός του Ηλία Κασιδιάρη. 

god save us
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Λίγο μετά τις 20.00 και ενώ η πορεία τους βρισκόταν κοντά στο Δημαρχείο ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Με αντιεμβολιαστές να πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν επίσης, αντιεξουσιαστές, φεμινιστικές συλλογικότητες και ομάδες από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα φοιτητικές οργανώσεις.

Οι κινητοποιήσεις έληξαν με εννέα συλλήψεις και έξι προσαγωγές. Και οι δεκαέξι συμμετείχαν στη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ