Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Συνεπής με τις εμμονές του ο Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απολύτως συνεπής με τις εμμονές του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στην 85η ΔΕΘ.

Οι άξονες των εξαγγελιών που έκανε έχουν άρωμα προεκλογικών υποσχέσεων, και είναι οι εξής:

  1. η παράδοση υποδομών με στρατηγική σημασία στους ιδιώτες,
  2. η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας μέσα από το παράθυρο των ΣΔΙΤ
  3. και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αγοράς με την δημιουργία μιας στρατιάς εργαζομένων με χαμηλά προσόντα, που θα αμείβονται με μισθούς πείνας.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ένα πρόσωπο εκσυγχρονιστή, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στους τομείς της παιδείας, της εργασίας, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής επανάστασης.

Αλλά το πρώτο χειροκρότημα που πήρε από το επιλεγμένο ακροατήριό του ήταν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, για τα οποία όμως δεν ανέφερε πόσο κοστίζουν και από που αντλούνται τα τεράστια κόστη, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε ζωτικής σημασίας ανάγκες της κοινωνίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η υγεία, οι υποδομές.

Όταν ευημερούν οι αριθμοί

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως τεράστιο επίτευγμα τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, αποφεύγοντας να σημειώσει ότι προηγήθηκε μια χρονιά απόλυτης στασιμότητας λόγω της πανδημίας και των lockdown και διακήρυξε ότι αναπροσαρμόζεται ο στόχος για τη βελτίωση του εισοδήματος και ο στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξη το 2021 είναι πλέον στο 5,9% από το 3,6%.

Η επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη του ΑΕΠ συνδέθηκε με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την πώληση του 49% του ΔΕΔΗΗΕ. Δεν είπε, όμως, ο πρωθυπουργός ότι ενώ το κράτος θα εισπράξει 2,1 δισ. ευρώ από την εκποίηση αυτή, ο επενδυτής σε μια τετραετία θα έχει έσοδα 3,1 δισ. Ευρώ. 

Πάντως ήταν ειλικρινής. Διότι ουδέποτε ο κύριος Μητσοτάκης έκρυψε την αποστροφή του σε οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα. Τι κάνει η κυβέρνησή του; Εκποιεί τις στρατηγικής σημασίας υποδομές των δικτύων ηλεκτροδότησης και παροχής φυσικού αερίου, διακηρύσσει ότι οι μητρικές εταιρίες θα κάνουν έργα υποδομής και στη συνέχεια παραδίδει την εκμετάλλευση αυτών των έργων υποδομής στους ιδιώτες παρόχους που έχουν αναπτυχθεί στην αγορά ενέργειας με ελάχιστες επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.

Πηγαίνουμε στο σχολείο για να βγούμε στην αγορά…

Ειλικρινής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ό,τι αφορά στην παιδεία. Τι είπε; Ότι πηγαίνουμε στο σχολείο για να βγούμε στην αγορά.

Γι αυτό, ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι δημιουργεί το νέο σχολείο, με υποχρεωτική την ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγείο, ανοιχτή την επιλογή βιβλίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διατήρηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή αυτό το μέτρο που έκλεισε την πόρτα σε 40.000 παιδιά που ήθελαν να μπουν σε πανεπιστήμια, το βάφτισε «ανάταξη της παιδείας».

Δεν είπε όμως ψέματα! Γιατί στόχος αυτής της πολιτικής είναι – όπως είπε – η σύνδεση της παιδείας με την αγορά. Και τι ζητάει η αγορά; Φτηνά εργατικά χέρια χαμηλής εκπαίδευσης, τα οποία θα βγαίνουν από τα υποβαθμισμένα Δημόσια ΙΕΚ, που με τόσο θέρμη υπερασπίζονται ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική; Τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ και πάντως όχι την αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου πού να ξέρει ο κύριος πρωθυπουργός τι συμβαίνει στα δημόσια πανεπιστήμια, αφού δεν έχει περάσει ούτε απ΄ έξω. 

Η πρωτοβάθμια υγεία στους ιδιώτες

Ομοίως ειλικρινής ήταν ο κύριος Μητσοτάκης και όταν αναφέρθηκε στην Υγεία. Είπε πως ο νέος προσανατολισμός του είναι η βελτίωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η μείωση του κόστους των φαρμάκων με τα γενόσημα και η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων. Ουδεμία λέξη για το πως θα ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Εξάλλου ήταν σαφής για το πως εννοεί την βελτίωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: «με συμπράξεις ΣΔΙΤ», όπως είπε ακριβώς, δηλαδή η πρωτοβάθμια υγεία θα προσφέρεται σε συνεργασία του δημοσίου με ιδιώτες. Κι αυτή η παροχή υποτίθεται ότι θα είναι δωρεάν! Αν είναι να παρέχεται δωρεάν γιατί να μπουν οι ιδιώτες στον κόπο;

Οι αναμενόμενες υποσχέσεις στους Θεσσαλονικείς

Κατά τα άλλα, έδωσε τις αναμενόμενες υποσχέσεις στους Θεσσαλονικείς για το μετρό, τους δρόμους, το λιμάνι, τους χώρους της ΔΕΘ, τα γήπεδα… Το μόνο που δεν υποσχέθηκε είναι ότι θα μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας στη Θεσσαλονίκη…

… Και οι νουθεσίες

Α, και για τους νέους, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι θέλει να τους δώσει μέρισμα από την ανάπτυξη, είχε να τους υποσχεθεί πως θα διευκολύνει την είσοδό τους στην αγορά εργασίας (αυτή με τον μισθό των 500 Ευρώ για δέκα ώρες δουλειάς) και την καθημερινότητά τους με το freedom pass. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους νέους ότι θα έχουν ίσες ευκαιρίες (πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό!) και είχε μία νουθεσία γι αυτούς:

«Η ατομική επιτυχία δεν μπορεί να οδηγεί στην αμετροέπεια και στην αλαζονεία»…. Μήπως κοιταζόταν στον καθρέφτη εκείνη τη στιγμή;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ