Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Σταθερό το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η σταθεροποίηση που παρατηρείται από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά έχει τη θετική ανάγνωση πως η επιστροφή των κατοίκων της πόλης από τους παραθεριστικούς προορισμούς δεν οδήγησε σε επιδημιολογική έξαρση».

Σε σταθερό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 06/09 και της Τρίτης 07/09 είναι:

-Οριακά σταθερή (-19%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 04/09 και της Κυριακής 05/09.

-Οριακά σταθερή (-14%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 30/08 και Τρίτης 31/08.

141735R021 SHORT141629R2021 LONG

«Η σταθεροποίηση που παρατηρείται από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά έχει τη θετική ανάγνωση πως η επιστροφή των κατοίκων της πόλης από τους παραθεριστικούς προορισμούς δεν οδήγησε σε επιδημιολογική έξαρση. Βεβαίως, το επίπεδο στο οποίο έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ιδιαίτερα δε αυτές τις μέρες που υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στην πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ