Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Το ύστατο χαίρε στον Μίκη: «σε αγαπάμε φίλε μας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ριζίτικα τραγούδια συνόδευσαν οι Κρητικοί στην τελευταία του κατοικία τον Μίκη Θεοδωράκη, στο Γαλατά Χανίων, τον Ουρανο-Μίκη, που αγναντεύει τα Λευκά Όρη, μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του.

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις», τραγούδησαν οι βρακοφόροι, όταν ολοκληρώθηκαν οι επικήδειοι.

Χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν τη σορό κατά τη μεταφορά από την εκκλησία στο κοιμητήριο του χωριού, ραίνοντας το φέρετρο με λουλούδια, κλαδιά ελιάς και δάφνες. Άλλοι δακρυσμένοι χαιρετούσαν βουβά τον δικό τους άνθρωπο…

«Αθάνατος», φώναζαν, βλέποντας το φέρετρο με τη σορό του Ουρανο-Μίκη να οδηγείται στην πατρογονική γη.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και βουλευτών.

PAT6331 628x420 1

«Σε αγαπάμε φίλε μας», έγραψε μια μικρούλα στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ζωγραφίζοντας  δύο μεγάλες καρδιές …

w09 14310624665862

Δ. Κουτσούμπας: «κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι…»

«…Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και θα που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος.», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

PAT6372 628x420 1

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας και με μια στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γαλατά, όπου στο ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

PAT6322 628x420 1

Η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη έγινε στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, δίπλα στον πατέρα του, Γιώργη και στον αδελφό του, Γιάννη.

Μετά τις χοές- χώμα, λάδι και ξύδι – μίλησε το μπουζούκι κι ακούστηκε το τραγούδι από τη λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τον Δημήτρη Μπάση:

«..της μάνας ήσουν η ευχή, της Παναγιάς η χάρη … Έφυγες και κλαίει ο άνεμος … κλαίνε τ΄ άστρα της νυχτιάς … κλαίει κι η μάνα μου στο μνήμα… κλαίει κι η Παναγιά». 

Ένα χειροκρότημα και το χαίρε: «Αθάνατος»!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ