Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αποχαιρετά τον αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ένα δοξαστικό στην εποποιία του λαού μας τον 20ό αιώνα είναι το έργο σου», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποχαιρετώντας τον κομμουνιστή Μίκη Θεοδωράκη.

«Πλήθος ανθρώπων απ΄ όλες τις ηλικίες, απ΄όλες τις γενιές βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες εδώ για να σε αποχαιρετίσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά. Όπως αξίζει σε κείνους που λεβέντικα ροβόλησαν τον κόσμο. Κι ένας ψίθυρος: χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας:

«Ορμητική, επαναστατική, μια κατάφαση είναι η μουσική σου: ότι ο κόσμος χρειάζεται και μπορεί ν΄αλλάξει. Εκτοπίζοντας την ηττοπάθεια, την αδιαφορία. Πολιοκρεί το “κοίταζε τη δουλειά σου”. Γεμίζει με ήλιο τις καρδιές. Μας έδειξες τη δύναμη του λαού».

«Μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός πρέπει να είσαι ευαίσθητος. Μας έμαθες πως μέσα στις καταιγίδες μπορούμε να κρατηθούμε από ένα λουλούδι. Πίστευες πως μόνο ο λαός μπορεί να κατανοήσει και να κατακτήσει τα ανθρώπινα δημιουργήματα του ανθρώπου, όπως είναι η ποίηση, η μουσική. Γι΄ αυτό δεν μελοποίησες τον ποιητικό λόγο, τον αναδημιούργησες με τρόπο που να μπαίνει κατευθείαν στη λαϊκή ψυχή. Πέτυχες να μιλήσεις με την υψιπετή ποίηση στη λαϊκή ψυχή.», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και επισήμανε:

«Δίχως εσένα οδηγητή και πρωτεργάτη αυτής της νέας τέχνης η μουσική θα ήταν αλλιώς. Βαθύς ποταμός είναι το έργο σου, ακόμα ανεξερεύνητο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για «να ανοιχτούν διάπλατα στον κόσμο όλοι οι θησαυροί της μουσικής σου. Σου το χρωστάμε να φτάσουν στο λαό όλοι οι θησαυροί της μουσικής.»

Κι αναφερόμενος στον αγωνιστή Μίκη, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε:

«Σ΄όλη τη ζωή σου με το ένα χέρι κρατούσες το τουφέκι και με το άλλο τις παρτιτούρες σου. Μέχρι και στη Μακρόνησο εσύ έγραφες μουσική. Στο ερώτημα για ποιον δημιουργείς απαντούσες “για το λαό”. Συνήθιζες να επαναλαμβάνεις πως ότι φτιάξαμε το πήραμε από το λαό και στο λαό το επιστρέφουμε. Γράφοντας για το δικό σου λαό είδες τη μουσική σου να σπάει τα σύνορα της χώρας. Αγγίζει τις καρδιές όλων των λαϊκών ανθρώπων ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, φυλή. Το έργο σου είναι τρανή απόδειξη ότι η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική.»

«Δεν συμφωνούσαμε σε όλα. Αλλά σβήνουμε τις λεπτομέρειες και κρατάμε τα μεγάλα μεγέθη», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις πολιτικές διαφωνίες που είχε εκφράσει ο Μίκης Θεοδωράκης με την ηγεσία του ΚΚΕ σε ορισμένες περιόδους. Αλλά πρόσθεσε:

«Δεν σε αποχαιρετούμε γιατί δεν έφυγες. Μέσα στις φλέβες μας είσαι. Όταν θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση θα είσαι κι εσύ, τρανός όπως πάντα, παρών. Στο φέρετρό σου υψώνει τη γροθιά της κι αντριεύει και θεριεύει η Ελλάδα σύντροφε Μίκη!»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποχαιρέτισε τον Μίκη σαν «τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής» και του υποσχέθηκε: «θα τον σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Θα τον σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο. Αθάνατος Μίκη, καλό σου ταξίδι».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ