Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρέτισε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εκφώνησε τον επικήδειο για τον Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Αποχαιρετάμε τον Μίκη όλοι μαζί, όλες οι γενιές… Μαζί με τους μεγαλύτερους τον αποχαιρετούν και οι νεώτερες γενιές. Γιατί και οι νέοι μας συγκινούνται όταν τραγουδουν το “ένα το χελιδόνι” στα σχολειά τους», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τον αποχαιρετούν οι άνθρωποι, αλλά και οι τόποι. Οι τόποι που τους έζησε σαν δωρεά. Οι τόποι της νιότης και της διεθνούς αναγνώρισης. Αλλά και οι τόποι της εξορίας, τους οποίους μετέτρεψε σε εστίες δημιουργικής έμπνευσης, καταφέρνοντας να ακυρώσει έμπρακτα την προσπάθεια φίμωσής του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη μουσική παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν, εκφράζοντας την απέραντη ευαισθησία του λαού μας. Έβαλε τους στίχους των ποιητών μας στο στόμα του καθένα από εμάς».

«Έλληνας και οικουμενικός. Πατριώτης και διεθνής. Σύμβολο και παράδειγμα μαζί. Συνέδεσε το όνομά του από τα νιάτα του με το ΕΑΜ, με την πολιτιστική έκρηξη της δεκαετίας του ΄60, με τους Λαμπράκηδες και το κίνημα ειρήνης, με την αντίσταση ενάντια στη χούντα. Αψήφησε διώξεις, συλλήψεις, εκτοπισμούς, διαψεύσεις, πικρίες. Διακινδύνευσε για χάρη των κοινών. Αντιστάθηκε στις δεσμεύσεις του μύθου του. Υπόδειγμα της διάχυσης του εαυτού μέσα στα πολλά πρόσωπα της κοινωνίας. Έγινε ένας παιδαγωγός του έθνους. Μαχητικός, χειμαρρώδης, ακατάβλητος, διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς. Έδειξε ένα δρόμο για τη σφυρηλάτηση της νεοελληνικής μας ταυτότητας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενη στον πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, για να καταλήξει:

«Με σεβασμό και συγκίνηση εκ μέρους όλων των Ελλήνων αποχαιρετώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ