Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ο ελληνισμός υποκλίνεται στον Μίκη, με κόκκινα και λευκά λουλούδια στα χέρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με κόκκινα και λευκά λουλούδια χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Η τρίτη και τελευταία μέρα του λαϊκού προσκυνήματος στην Αθήνα άρχισε στις 10 το πρωί και το απόγευμα η σορός του μεγάλου δημιουργού μεταφέρεται στην Κρήτη, όπου θα αναπαυθεί κοντά στον πατέρα και τον αδελφό του.

Ανάμεσα τους και πλήθος πολιτικών και καλλιτεχνών. Η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, δήλωσε: «Σήμερα αποχαιρετήσαμε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Φοίβο Δεληβοριά και Στάθη Δρογώση τον αγαπημένο μας Μίκη Θεοδωράκη, μέλος της ΕΔΕΜ. Ο Μίκης υπήρξε κορυφαίος δημιουργός και εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχει γραφτεί πάνω στις παρτιτούρες του, που αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς τους Έλληνες. Πριν λίγους μόνο μήνες, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στην ΕΔΕΜ, πήρε πρωτοβουλίες για την ένωση των δημιουργών μουσικών έργων σε έναν ισχυρό και ενιαίο οργανισμό. Τη βούληση του αυτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την κάνουμε πράξη.»

IMG 20210908 125331 scaled

«Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

IMG 20210908 125248 scaled

Στην Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας. «Ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε τον αγαπημένο μας Μίκη. Είμαστε από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα όπου για δυο χρόνια το ’68-’69  εκεί που πήγε να τον απομονώσει, να τον εκτοπίσει η Χούντα, γύρισε ανάποδα. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μεγάλος, ένας θρυλικός, ένας Ακρίτας, ο Μίκης. Κατάφερε τον τόπο απομόνωσης να τον μετατρέψει σε φάρο, σε πομπό που εξέπεμπε σε όλη την οικουμένη μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Εμείς από τη Ζάτουνα, τη Γορτυνία και την Αρκαδία τον ευγνωμονούμε διπλά γιατί μας τίμησε, μας αγάπησε, γίναμε ένα. Ο Μίκης δεν έχει τελευταία κατοικία. Όλοι μέσα στο DNA μας έχουμε κάτι από το Μίκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

w08 12442624659468

Στην Μητρόπολη Αθηνών συρρέουν πολίτες κάθε ηλικίας όπως η μαθήτρια Ζωή Ηλιάδη από το Πέραμα, που ήρθε για να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη. «Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος για την Ελλάδα. Το έργο του το μάθαμε από την οικογένεια και από το σχολείο, μέσω των εορτών που κάναμε, πάντα υπήρχαν τα τραγούδια του, ήταν πολύ σημαντικός για όλους. Ήρθαμε από το Πέραμα, εκεί έχουμε και το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, είναι πολύ γνωστός για εμάς», είπε η Ζωή.

Στις 15:00 εκφωνούνται οι επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο Γαλατά Χανίων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ