Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Ένα χρόνο μετά την φωτιά Μόρια, οι Ευρωπαίοι επιλέγουν την τακτική του pushback

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν επιλέξει την πολιτική της επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο δράμα που ζουν όσοι εκτοπίζονται και αδιαφορώντας για τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος. Πολιτική την οποία ανέλαβε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις σχετικές καταγγελίες. Κατά τα άλλα, ένα χρόνο μετά την φωτιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, ελάχιστα έχουν γίνει για να βελτιωθούν οι υποδομές στις δομές φιλοξενίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της dw.com, που είναι το κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα.

«Η Λέσβος μετά τη φωτιά στη Μόρια: Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές δίπλα στη θάλασσα». Αυτός είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου dw.com, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την φωτιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια στη Λέσβο, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες που ζουν εκεί δεν έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά».

Η φωτιά από την οποία καταστράφηκε η δομή της Μόριας, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, δεν ήταν η πρώτη που ξεσπούσε στον μεγαλύτρο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης. Όμως άφησε πίσω της περισσότερους από 12.000 άστεγους λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Η φωτιά ξέσπασε από κάποιους που διέμεναν στη δομή, με κίνητρο την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους, γράφει η dw.com, προσθέτοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι «δεν μπορούσαν πια να αντέξουν να ζουν σε αυτό που αποκαλούσαν κόλαση». Οι αρχές δεν έδειξαν καμία επιείκεια: τέσσερις νεαροί μετανάστες συνελήφθησαν και επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 10 ετών στον καθένα για εμπρησμό.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποσχόταν ένα νέο ξεκίνημα στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπερπλήρεις προσφυγικές/μεταναστευτικές δομές, όπως αυτή στη Μόρια, που χαρακτηρίζονταν «ντροπή της Ευρώπης», θα κλείσουν. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί νέες δομές. Αλλά προσωρινά δημιουργήθηκε ένα νέο στρατόπεδο για τους πρόσφυγες στο Μαυροβούνι, κοντά στη Μυτιλήνη, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα διέμεναν για λίγους μήνες.

«Όμως οι Έλληνες λένε “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού” και μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι κλεισμένοι στη δομή στο Μαυροβούνι», σχολιάζει η dw.com, προσθέτοντας ότι η δομή στον Καρά Τεπέ, όπου εξασφάλιζε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για λίγους πρόσφυγες έκλεισε με κυβερνητική εντολή τον Απρίλιο του 2021.

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μια νέα δομή κράτησης στην απομακρυσμένη περιοχή Πλάτη. Και για τη δημιουργία τέτοιων δομών η ελληνική κυβέρνηση έχει εισπράξει εκατομμύρια Ευρώ από την ΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού ιστοτόπου.

Η δομή στην Πλάτη επρόκειτο να είναι έτοιμη αυτό το φθινόπωρο. Αλλά γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και η αντίδραση των ντόπιων, καθυστερούν την ανέγερση της δομής, όπως εξηγεί η Αγγελική Δημητριάδη, πολιτική επιστήμονας στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Αναφέρεται μάλιστα σε καθυστερήσεις ακόμα και στην έκδοση αδειών για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των νέων εγκαταστάσεων και όχι μόνο στη Λέσβο.

Στο μεταξύ χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο σε άλλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε γιατί εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους για την παροχή ασύλου, είτε γιατί χαρακτηρίστηκαν «ευάλωτα άτομα» που χρήζουν ειδικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο παραμένουν περίπου 3.500 άτομα που ζητούν άσυλο, οι περισσότεροι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

w09 182312

«Το γεγονός ότι δεν συνωστίζονται τόσοι πολλοί σε ένα μικρό μέρος έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη Λέσβο. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές δίπλα στη θάλασσα. Όταν βρέχει το στρατόπεδο πλημμυρίζει. Το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη», λέει η Αγγελική Δημητριάδη.

Καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο Μαυροβούνι, θα μπορούσαν να αρχίσουν εργασίες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο πριν έλθει ο χειμώνας, δήλωσε στη dw.com η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Pushbacks: Ευρωπαϊκή πολιτική, η Ελλάδα ανέλαβε τον ρόλο του χωροφύλακα …

Όμως, όπως παρατηρεί η dw.com, προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι η «αποτελεσματική προστασία των συνόρων». «Η κυβέρνηση επανέκτησε τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Από τον Ιούνιο του 2017, πολύ πριν γίνει αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα, τακτική που αποκαλείται  “pushback.” Έκτοτε έχουν έλθει στη δημοσιότητα περισσότερα ρεπορτάζ για τέτοια φαινόμενα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της dw.com και έχει παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο και ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου. Η ελληνική κυβέρνηση αρκείται στο να διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες. Η ΕΕ απειλεί να μπλοκάρει την περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς αυτός είναι το μόνο μέσο που έχει η Κομισιόν για να ασκήσει πίεση, σύμφωνα με την Αγγελική Δημητριάδη.

«Χωρίς υποστήριξη στην Ευρώπη, η σκληρή ελληνική πολιτική δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί. Βασικά οι άλλοι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι που οι Έλληνες αναλαμβάνουν αυτή την άχαρη δουλειά στα εξωτερικά σύνορα», επισήμανε η Αγγελική Δημητριάδη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ