Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Σε δεύτερες σκέψεις η κυβέρνηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γιάννη Οικονόμου, η εγκατάσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα καθυστερήσει.

της Ιωάννας Καρδάρα

Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γιάννη Οικονόμου, η εγκατάσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα καθυστερήσει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας διέπουν συγκεκριμένες διατάξεις, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε. Όταν εκπαιδευθούν επαρκώς όπως πρέπει για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθούν να επιτελέσουν».

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που αποτελεί ένα από τα νομοθετήματα του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επικροτήθηκε εξαρχής από σειρά κυβερνητικών στελεχών που έσπευσαν να δηλώσουν πως μέσω της συγκρότησης της ΟΠΠΙ θα επιτευχθεί η «τάξη» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα μπει τέλος στην ανομία. Στο δόγμα «νόμος και τάξη» ευθυγραμμίστηκε όλη η κυβερνητική πολιτική ακόμα και όταν τα περιστατικά ασυδοσίας και αυθαιρεσίας της ελληνικής αστυνομίας διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Στο από κοινού νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασε μαζικά το προηγούμενο διάστημα με πλήθος μαχητικών κινητοποιήσεων στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να εγκατασταθούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι ΟΠΠΙ.

Στις αρχές Ιουνίου δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια, τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης ενώ τα άτομα που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό ήταν 4.967.

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ. Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους.

Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή.Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ