Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ανάλγητη κυβερνητική πολιτική για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε αδιέξοδο οδηγεί η κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες απορρίπτοντας τις αιτήσεις για τη χορήγηση voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και μάλιστα με αστείες δικαιολογίες. Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου είχε  υποσχεθεί 200.000 vouchers για το 2021-22. Υποβλήθηκαν αιτήσεις για 251.000 παιδιά, έναντι 229.000 πέρυσι. Και απορρίφθηκαν 83.000 παιδιά εν μέσω πανδημίας!

Η δικαιολογία για την απόρριψη των 83.000 αιτήσεων είναι αστεία: υπέρβαση εισοδηματικών κριτηρίων. Ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Οικογενειακό εισόδημα 33.000 Ευρώ για εργαζόμενο με δύο παιδιά. Γνωρίζετε πολλές οικογένειες με τέτοιο εισόδημα εν μέσω πανδημίας;

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τομεάρχης για την κοινωνική πολιτική, Θ. Φωτίου επισημαίνει ότι το χρονικό της προαναγγελθείσας απόρριψης ξεκινάει με την καθυστέρηση έναρξης υποβολής των αιτήσεων, που ξεκίνησαν στις 19/7, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις εν μέσω διακοπών. Κάτι που είχε καταγγελθεί από την κυρία Φωτίου εδώ κι ένα μήνα. 

Η κυρία Φωτίου χαρακτηρίζει «αστεία και αβάσιμη» την δικαιολογία ότι η απόρριψη των αιτήσεων έγινε με εισοδηματικά κριτήρια, αφού αυτά που έχουν τεθεί είναι σχεδόν εξωπραγματικά για την πλειοψηφία των εργαζόμενων.

«Ειδικότερα για τα ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν σχεδόν 129.000, και ο αριθμός των 113.877 που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ αφορά τις πλήρεις αιτήσεις. Δεδομένου ότι δόθηκαν 63.000 εγκρίσεις, αυτό σημαίνει ότι φέτος, όπως και πέρυσι, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά», προσθέτει η κυρία Φωτίου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη διαβούλευση νομοσχέδιο με το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ», κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που αγνοεί την ελληνική πραγματικότητα απαξιώνοντας εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακούς, δομές και εργαζόμενους. Μια πρόταση που δεν βασίζεται καν σε χαρτογράφηση υφιστάμενων δομών αλλά είναι κολλάζ προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί κατά βάση σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ