Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Τα Βίλια ξανακαίγονται και το Μαξίμου σφυρίζει αδιάφορα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την πρωτοφανή ανικανότητα του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις φωτιές και την παντελή έλλειψη πρόληψης, καταδεικνύει το νέο δράμα που εκτυλίσσεται στα Βίλια, όπου επί μία εβδομάδα καίγεται το δάσος και σήμερα άναψαν άλλα δύο μέτωπα σε άλλο σημείο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παρακολουθούν την καταστροφή του δασικού πλούτου.

Η κύρια μέριμνα της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η εκκένωση των περιοχών που απειλούνται για να μην υπάρξουν απώλειες. Έτσι γι άλλη μια φορά η πολιτική προστασία έδωσε εντολές για να εκκενωθούν τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας.

Καταγγελίες για εμπρησμό, αλλά και έλλειψη πρόληψης

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να καταγγείλει εμπρησμό, καθώς -όπως είπε- ξέσπασαν φωτιές σε δύο σημεία, σε απόσταση 300 μέτρων η μία από την άλλη. Ο Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, μίλησε επίσης για εμπρησμό.

Όμως ο πρόεδρος των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης δίνει μιαν άλλη διάσταση, καταγγέλοντας ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικοί δρόμοι, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς έλεγε στην αρχή του καλοκαιριού πως οι αρχές ήταν έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα θα προέκυπταν το καλοκαίρι.

«Είναι βέβαιο πως έχουν βαλθεί να μας κάψουνε» δήλωσε ο πρόεδρος των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, καταγγέλοντας ότι «δεν έχουμε πρόσβαση στο δάσος και δεν έχουμε αντιπυρικούς δρόμους».

Επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε υπαινιγμούς για εμπρησμό, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Κάρυστο, λέγοντας ότι «οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εστιάσει στις κυβερνητικές προσπάθειες αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους. «Η κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές» και έκανε λόγο για «ολιστικό σχέδιο»

«Η ασφάλεια για μας είναι μια δυναμική και πολυεπίπεδη έννοια, με βάθος. Δεν εξαντλούμαστε στην επιφανειακή αντίδραση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Και όπως σας εξήγησα έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περιεχόμενο στο «ολιστικό σχέδιο», το οποίο μέχρι τώρα έχει ως συνέπεια να γίνουν στάχτη 1,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις και να αφανιστούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ