Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Δήμαρχος Ιστιαίας: Είμαστε μόνοι μας! – Πύρινα μέτωπα σε Γαλατσώνα και Γούβες

Με τα χωματουργικά μηχανήματα δεν σβήνουν οι φωτιές. Μπορούμε να κάνουμε ζώνες, μπορούμε να περιφρουρήσουμε, μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά δεν μπορούμε να τις κατασβέσουμε. Δυστυχώς δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να κατασβέσει κανένα από τα μέτωπα. Περιμένουμε να πέσει η φωτιά στη θάλασσα για να σταματήσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Δραματικό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος της Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς , την ώρα που η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην Εύβοια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα palmosev.gr ο κ. Κοντζιάς κάνει λόγο για μια πραγματικά δραματική εικόνα και καταγγέλλει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς σε ποσότητα και σε απόδοση. «Δεν υπήρχε ούτε ένα κατ’ ελάχιστο όχημα να μπορέσει να περιφρουρήσει το κάθε χωριό το για το οποίο δίναμε με την εντολή της εκκένωσης», επισημαίνει. Όπως υπογραμμίζει, με τα χωματουργικά μηχανήματα δεν σβήνουν οι φωτιές. «Μπορούμε να κάνουμε ζώνες, μπορούμε να περιφρουρήσουμε, μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά δεν μπορούμε να τις κατασβέσουμε. Δυστυχώς δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να κατασβέσει κανένα από τα μέτωπα. Περιμένουμε να πέσει η φωτιά στη θάλασσα για να σταματήσει», σημειώνει ενώ απευθύνει για ακόμη μία φορά δραματική έκκληση προς την πολιτεία να ενισχύσει το μέτωπο με εναέρια μέσα.

Αναλυτικά ο κ. Κοντζιάς τονίζει:

«Με χωματουργικά δεν σβήνουν οι φωτιές – Ζητάμε εναέρια μέσα»

«Η εικόνα στο Δήμο μας είναι πραγματικά δραματική. Αναγκαζόμαστε να εκκενώνουμε συνεχώς το ένα χωριό μετά το άλλο. Είναι ότι πιο δυσάρεστο έχουμε ζήσει, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βρούμε το ψυχικό απόθεμα να σταθούμε στα πόδια μας να μπορέσουμε να βγάλουμε τη δυσκολία για να ξεκινήσουμε από την επόμενη μέρα μετά την καταστροφή την αναστήλωση του τόπου μας».

kontzias
Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς. ΦΩΤΟ/palmosev.gr

Η περιγραφή του φλεγόμενου Δήμου

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει περάσει και έχει σαρώσει από την Κοκκινομηλιά τις Μηλιές για τα Βασιλικά τα Ελληνικά αγγίζει το Αγριοβότανο πλησιάζει τις Γούβες, την Μονοκαρυά το Βουτά, τη Σήμια το Κυπαρίσσι κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κρατηθεί το μέτωπό στις Γαλτσάδες, Καματριάδες στα Καμάρια και οχυρωνόμαστε σε μία γραμμή, ώστε να μην πλησιάζει στην Ιστιαία.

Η Ιστιαία πρέπει να μείνει το τελευταίο σημείο στο οποίο θα μπορούν να προσέρχονται οι δημότες μας, οι άνθρωποι μας από τα χωριά τα οποία εκκενώνουμε. Υπάρχει πολύ ορατός κίνδυνος το μέτωπο το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσει να εξελίσσεται στη Γερακιού και την Γαλατσώνα να μας αναγκάζει να εκκενώσουμε το Πευκί και το Ασμήνιο».

Το μήνυμα

«Ζητώ ψυχραιμία κατανόηση και αλληλεγγύη. Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό έχει γίνει και με το παραπάνω το καλύτερο.

Θα εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όσους προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτούς που βρίσκονται στο πρώτο σημείο, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και βέβαια όλους αυτούς που έκατσαν μέσα στα χωριά τους, παρά τις εντολές της εκκένωσης για να τα σώσουν. Γιατί όταν τα χωριά εγκαταλείπονται, τότε παραδίνονται και καταστρέφονται. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να περιφρουρήσει και να διασώσει την εστία του».

Οι ευθύνες

«Δυστυχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς σε ποσότητα και σε απόδοση. Δεν υπήρχε ούτε ένα κατ’ ελάχιστο όχημα να μπορέσει να περιφρουρήσει το κάθε χωριό το για το οποίο δίναμε με την εντολή της εκκένωσης.

Για τα εναέρια μέσα παρακαλώ προσωπικά σε όλους τους τόνους απευθύνθηκα σε όποιον γνωρίζω και ομιλεί την Ελληνική στους πάντες, για να μπορέσουν να έρθουν και να κατασβέσουν το μέτωπο στον Καβαλάρη πάνω από τον Όσιο Δαυίδ από το οποίο προέκυψαν όλα ή τα περισσότερα μέτωπα, τα οποία σαρώνουν το Δήμο μας. Κρατήσαμε εκεί 30 ώρες με τα χέρια μας.

Με τα χωματουργικά μηχανήματα δεν σβήνουν οι φωτιές. Μπορούμε να κάνουμε ζώνες, μπορούμε να περιφρουρήσουμε, μπορούμε να περιφρουρήσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας, αλλά δεν μπορούμε να τις κατασβέσουμε. Δυστυχώς δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να κατασβέσει κανένα από τα μέτωπα. Περιμένουμε να πέσει η φωτιά στη θάλασσα για να σταματήσει.

Καλώ αυτή τη στιγμή την Πολιτεία να ενισχύσει τα εναέρια μέσα. Από τις πρώτες πρωινές ήρθαν και κάνουν ρίψεις στα χωριά του Αρτεμισίου. Δεχόμαστε ενισχύσεις μετά τις μεσημεριανές ώρες, από την βόρεια Ελλάδα σε οχήματα και σε πεζοπόρα τμήματα.

Από όλους εσάς επαναλαμβάνω ζητώ αλληλεγγύη και κατανόηση για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, να σταθούμε στα πόδια μας να σώσουμε ότι μπορούμε για να μπορέσουμε να κρατηθούμε από αυτό για να αναστηλώσουμε τον τόπο μας την επόμενη μέρα σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξη κατανόηση..

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο OPEN ανέφερε: 

«Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας στο OPEN και συνέχισε:

«Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!»

Με πληροφορίες από palmosev.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ