Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

SZ: Κέρδη για τη Fraport στην Ελλάδα

Η Παραχωρησιούχος δεν θα καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021.   

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι κρατικές ενισχύσεις από τη Γερμανία και την Ελλάδα επανέφεραν τη Fraport στη ζώνη κέρδους», γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στη διαχειρίστρια εταιρεία των ελληνικών αεροδρομίων : «Με τον αριθμό των επιβατών να αυξάνεται ξανά, ο όμιλος MDax στη Φρανκφούρτη μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα κατά 18 % το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το δεύτερο τρίμηνο, υπό τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, ο τζίρος ανήλθε σε 426 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Για τους μετόχους αυτό σήμαινε κέρδη 85 εκ. ευρώ μετά από ζημία 182 εκ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η δημόσια βοήθεια για τη Φρανκφούρτη και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport στην Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έλαβε σχεδόν 160 εκατομμύρια ευρώ από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και το κρατίδιο της Έσσης, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε ένα πακέτο βοήθειας έως 178 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφαν Σούλτε, οι προοπτικές για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας δεν έχουν βελτιωθεί. Συνεχίζει να υπολογίζει με ζημίες το 2021».

Στην περίπτωση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων υλοποιείται μέσω συμφωνίας, που συνάφθηκε, κατ’ εφαρμογή των από 14 Δεκεμβρίου 2015 Συμβάσεων Παραχώρησης, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των παραχωρησιούχων εταιρειών και του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία – Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Εθνικής Άμυνας. Το ποσό της καταβλητέας αποζημίωσης συμφωνήθηκε να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με πληρωτέες αμοιβές των παραχωρησιούχων προς το ΤΑΙΠΕΔ. Η αποζημίωση φτάνει αυτό το ποσό των περίπου 177,8 εκατ. ευρώ. Έτσι συμφωνήθηκε ότι η Παραχωρησιούχος δεν θα καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Ακόμη, αν κατά το 2021 η επιβατική κίνηση είναι μικρότερη από τα 30,8 εκατ. επιβάτες η Fraport Greece δεν θα οφείλει και δεν θα καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και για το έτος παραχώρησης 2022.

Για τους ίδιους λόγους προβλέπεται ότι η Fraport Greece συμψηφίζει την αποζημίωση με τη Μεταβλητή Αμοιβή Παραχώρησης που προβλέπεται στις Συμβάσεις Παραχώρησης των 14 αεροδρομίων. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η Μεταβλητή Αμοιβή Παραχώρησης θα ξεκινήσει να υπολογίζεται από το 2022.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ