Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ηγούμενος Γαβριήλ, Μονής Οσίου Δαυίδ: «Μας άφησαν κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού»

Έχει δοθεί προέγκριση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος που βρίσκεται πάνω από τη Μονή;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι στα περίχωρα της Λίμνης, στη βόρεια Εύβοια, καθώς ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο κατακαίει τα πάντα, με τις αρχές να μην έχουν δώσει ακόμη την απαιτούμενη προσοχή, αν και οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε κάρβουνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι φλόγες απειλούν τα χωριά Δαμιά και Καλαμούδι, τα οποία έχουν μεν εκκενωθεί -όπως και άλλα 8 χωριά της περιοχής- αν και παραμένουν λιγοστοί κάτοικοι, προσπαθώντας-όπως λένε οι ίδιοι στο newscenter.gr  να υποκαταστήσουν δυστυχώς τις ανύπαρκτες αρχές.

Οι φλόγες εχουν φτάσει έχουν πια περικυκλώσει το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαμούδι.

«Κυριολεκτικά μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα μπροστά στη μονή. Είμαστε στο έλεος του θεού, βέβαια, είναι ωραίο πράγμα να είσαι στο έλεος του Θεού το καλύτερο θα έλεγα, αλλά είναι πολλά τα μέτωπα. Εβαλα τόσους ανθρώπους από χθες, δημοσιογράφους και γνωστούς και παράγοντες που μιλάνε απευθείας με τους αρχηγούς, τους υπουργούς, αλλά ένα αεροπλάνο δεν ήρθε ακόμη στην γύρω περιοχή μας, 24 ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. Και οι κάτοικοι μας λένε ότι αν δεν σταλεί άμεσα εναέρια δύναμη πυρόσβεσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή, με μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση. Κάντε κάτι εσείς οι δημοσιογράφοι να στείλουν εναέρια μέσα, γιατί ανθρωπίνως δεν μπορούμε αλλιώς να σωθούμε. Μόνο κάποιοι εθελοντές ήρθαν το μεσημέρι να βοηθήσουν», δήλωνε νωρίτερα ο πατέρας Γαβριήλ στο newscenter.

«Έχω στείλει ηχογραφημένο μήνυμα στον υφυπουργό κύριο Νίκο Χαρδαλιά, παρακαλώντας τον να στείλει δυνάμεις για την προστασία της Μονής. Ωρα με την ώρα περιμένουμε να έρθει η φωτιά στο μοναστήρι. Οι φωτιές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Καλαμούδι και έρχονται προς τα εδώ, κατακαίοντας τα πάντα» συμπλήρωνε ο ηγούμενος.

Τώρα μας πληροφορεί ότι στο μοναστήρι έχουν απομείνει μόνο δύο μοναχοί και ότι ένα ελικόπτερο πέταξε λίγο πριν από πάνω του και έκανε 2-3 ρίψεις.

Ερωτήματα δημιουργούν οι δηλώσεις κατοίκων της περιοχής στο newscenter ότι έχει δοθεί προέγκριση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος, το οποίο βρίσκεται πάνω από τη Μονή Οσίου Δαυίδ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ