Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Βαρυμπόμπη: Κρανίου τόπος, από «επιτελική» ολιγωρία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οσοι κάτοικοι κατορθώνουν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, ξεσπούν σε λυγμούς βλέποντας την εικόνα της καταστροφής.

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί η περιοχή της Βαρυμπόμπης μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εξακολουθεί να κατακαίει σπίτια και πεύκα σε διάφορες ενεργές εστίες, σχεδόν 24 ώρες μετά τις πρώτες φλόγες.

Δημοσιογράφοι του newscenter που βρέθηκαν από το πρωί στην περιοχή μεταδίδουν εφιαλτικές εικόνες . «Δεν έχει μείνει ούτε ένα πεύκο ανέπαφο από τις φλόγες», λέει νεαρός εθελοντής πυροσβέστης στο newscenter. «Τα καμμένα σπίτια είναι εκατοντάδες-άλλα ολοσχερώς, άλλα με μεγάλες ζημιές από τις φωτιές».

Οσοι κάτοικοι κατορθώνουν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, ξεσπούν σε λυγμούς βλέποντας την εικόνα της καταστροφής. «Η Βαρμπόμπη τελείωσε, την άφησαν να καεί», φωνάζει οργισμένος ένας κάτοικος. «Καταστραφήκαμε εντελώς», προσθέτει.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις αρχές για ολιγωρία. «Όταν ξέσπασαν οι πρώτες φλόγες στο γύρω δάσος, οι τοπικές αρχές  μας καθησύχαζαν, λέγοντας ότι η φωτιά δεν θα περάσει στον οικισμό. Δεν πέρασε μία ώρα και οι ίδιες αρχές «έτρεχαν» για να μας καλέσουν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», λένε κάτοικοι στον οικισμό Φλόγα.

«Και στη συνέχεια, αντί να βλέπουμε πυροσβέστες στους δρόμους, βλέπαμε …αστυνομικούς που φυσικά ουδεμία σχέση έχουν με την επιχείρηση κατάσβεσης».

Πως ξέφυγε η φωτιά με άπνοια;

Όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, επικρατούσε σχετική άπνοια, λένε οι κάτοικοι, που δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν πώς πήρε τέτοια έκταση.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης και οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 με 4 μποφόρ, αλλά ούτε δυνάμωσαν στη συνέχεια», λέει ο νεαρός εθελοντής πυροσβέστης, που έχει και γνώσεις μετεωρολογίας. Την άποψή του επιβεβαιώνει άλλωστε και η ΕΜΥ, που αναφέρει ότι όταν η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, η μέση ένταση των ανέμων δεν ξεπέρασε τα 3 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν κατά τόπους τα 5 έως 6 μποφόρ. Οι ειδικοί λένε πάντως ότι οι ριπές είναι στιγμιαίο φαινόμενο και δεν παίζουν σοβαρό ρόλο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ