Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Εφιάλτης με τις φλόγες, χάος με το «επιτελικό κράτος»

Οι κάτοικοι καταγγέλουν οτι δεν υπήρχε συντονισμός με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος σε πολλές περιπτώσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εφιαλτική νύχτα, σε μια άνιση μάχη με τις φλόγες έζησαν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, αλλά και του Δήμου Ελλυμνίων στη βόρεια Εύβοια, καθώς η επέλαση της καταστροφικής φωτιάς συνεχιζόταν σε πολλά μέτωπα

Οι επιγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρινης λαίλαπας και απο νωρίς το πρωί το έργο τους συνδράμουν και τα εναέρια μέσα.
Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει παντως οτι οι καταστροφές ειναι ανυπολόγιστες. Εκατονταδες καμένα σπίτια και στις δυο περιοχές και τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή, που μόνο υπερήφανο δεν μπορεί να κάνει το επιτελικό κράτος.

Οι κάτοικοι καταγγέλουν οτι δεν υπήρχε συντονισμός με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος σε πολλές περιπτώσεις. Το υπερσύγχρονο σύστημα IRIS 2.0 μπορεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τη στιγμή που ξεσπάσει μια φωτιά να κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων και να ενημερώσει την Πυροσβεστική (πάντα σε real time) για την πορεία της φωτιάς. Για το που θα κατευθυνθεί και επι της ουσίας ποιές περιοχές η πύρινη λαίλαπα θα μετατρέψει σε στάχτη. Μάλιστα, και επειδή οι άνεμοι δεν ήταν ισχυροί (ΒΔ 4 μποφόρ), σύμφωνα με τους ειδικούς, έτσι όπως εξαπλώθηκε η φωτιά, όσοι επιχειρούσαν θα είχαν στα χέρια τους χάρτη ο οποίος θα τους έδειχνε πού και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η φωτιά, η οποία σημειώστε δεν ήταν απλά δασική αλλά αστική μέσα σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή.

kardara1Στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης, οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιες μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Λίγο μετά τις 03.30 τα ξημερώματα εκκενώθηκε περιοχή στην οδό Ανοίξεως στο Κρυονέρι, με τις φλόγες να φτάνουν πολύ κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής.

Στην περιοχή της Λίμνης στη βόρεια Εύβοια, η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τεράστιες δασικές εκτάσεις, καθως τη μαχη έδιναν μέχρι πριν απο λίγο μόνο επίγειες δυνάμεις. Εναέρια πυρόσβεση δεν υπήρξε, παρά μόνο ένα -δυο ελαφρά αεροσκάφη Ερικσεν που δεν ειναι ικανά να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επιχείρηση κατάσβεσης.

IMG 2722Στην Εύβοια, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα. Οι φλόγες είναι κοντά τα Χρόνια. Από την πρώτη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας και του Δήμου.

Αρκετοί οικισμοί εκκενώθηκαν. Συγκεκριμένα, η Χρόνια, η Σπιάδα, η Ρετσινόλακκο, το Καλαμούδι, το Παλιοχώρι και η Δαμιά, οι Κουρκουλοί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ