Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η πρόεδρος ΣΕΑ Δ.Κουτσούμπα στο newscenter.gr για τη δυσαρέσκεια της UNESCO για την Ακρόπολη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με το PBS, Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO, θέλει την Ελλάδα να σταματήσει να εγκαθιστά συγκεκριμένα μονοπάτια γύρω από τον εμβληματικό Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης στην Αθήνα. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, με σκοπό να το καταστήσει πιο προσιτό για τους τουρίστες, ειδικά για τα αναπηρικά αμαξίδια. Αλλά οι κριτικοί το αποκαλούν εγκληματικό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής Malcolm Brabant.

Από το ρεπορτάζ των Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ προκύπτει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επιθυμεί οι αρχές της χώρας μας να σταματήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο, μέχρι να γίνουν οι απαραίητες συζητήσεις. 

Η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα Προέδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, μιλά για το επίμαχο θέμα στο newscenter.gr

«Το έργο αυτό έχει γίνει με μια διαδικασία παράτυπη, όπως απέδειξε ο Σύλλογος στην αίτηση ακύρωσης που έστειλε, και χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική συζήτηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εκκρεμεί  η 2η φάση των διαστρώσεων τσιμεντένιων διαδρομών, περικυκλώνοντας και τα υπόλοιπα μνημεία της Ακρόπολης, για την οποία έχει γίνει εξαγγελία για τον Σεπτέμβριο. Ζητάμε εδώ και τώρα να αναβληθούν οι εργασίες και να ξεκινήσει επιστημονικός διάλογος.

Τα έργα τσιμεντοστρώσεων του 2020 δεν έχουν καμία σχέση, με τα έργα του 2004, από άποψη μεγέθους, υφής και προσβολής του μνημείου. Μετά τη δήλωση λοιπόν της UNESCO  στο PBS, θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει τα έργα στην Ακρόπολη και όχι να επιμένει να προχωρήσει στη β φάση.»

Η πρόεδρος του ΣΕΗ ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα ανάβασης των αναπήρων δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν γίνονται τώρα τα αναβατόρια, από το 2004 είχαν φτιαχτεί, το θέμα ήταν ότι αργότερα ήθελαν συντήρηση όπως και όλες οι κατασκευές. Και είναι απολύτως λογικό να θέλουν συντήρηση και αποκατάσταση. Επίσης από το 2004 υπήρχε γραφείο για τους ΑΜΕΑ, στο Υπουργείο Πολιτισμού, όμως το κατάργησε η κ. Μενδώνη..

«’Είναι πρόσχημα της Υπουργού η διευκόλυνση των αναπήρων.Τα κρουαζιερόπλοια θέλουν να διευκολύνουν»

Δεν χρειάζεται  λοιπόν, κατά τον σύλλογο αρχαιολόγων, τόσο μεγάλοι διάδρομοι 9-15 μέτρων πλάτους τσιμέντου! Στην ερώτηση, γιατί να θέλει η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, να τσιμεντώσει ξαφνικά όλη την Ακρόπολη, η Πρόεδρος απαντά ότι η διευκόλυνση των αναπήρων είναι πρόσχημα. Το Υπουργείο στην ουσία θέλει μεγάλους και φαρδιούς διαδρόμους για να διευκολύνει τα κρουαζεριόπλοια και τους χιλιάδες τουριστών που συρρέουν και θα συρρέουν, για να δουν την Ακρόπολη.

«Είναι προκλητική η Υπουργός όταν λέει ότι η UNESCO ενημερώθηκε το 2002»

Επίσης, η πρωτοβουλία της Υπουργού, κατά την πρόεδρο, έγινε χωρίς να ενημερώσει την UNESCO, η οποία και θορυβήθηκε και για αυτόν τον λόγο. Η απάντηση της Υπουργού ότι η UNESCO ενημερώθηκε το 2002 ειναι προκλητική αν μη τι άλλο, τονίζει η κ Κουτσούμπα. «Γιατί το 2002 η UNESCO είχε ενημερωθεί για τα αναβατόρια, και τους διαδρόμους ΑΜΕΑ που υλοποιήθηκαν το 2003-2004, και ήταν ήπιες παρεμβάσεις μεν, με τη συμφωνία όλων των επιστημόνων δε», καταλήγει η Πρόεδρος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ