Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Επιστολή προς Κεραμέως: «το όνειρό μου ήταν…»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ζητούν πάνω από 30.000 πολίτες που υπογράφουν σχετικό κείμενο. Την ίδια ώρα, στο υπουργειο Παιδείας συνεχίζουν να καταφτάνουν επιστολές από υποψήφιους φοιτητές, που αν και αρίστευσαν, τελικά αποτυγχάνουν εξαιτίας της επιλογής της κύβερνησης Μητσοτάκη για την θέσπιση του Ελάχιστου Βαθμού Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μια νέα επιστολή στην Νίκη Κεραμέως εστάλη από μια κοπέλα από την Πάτρα και υποψήφια για την Αρχιτεκτονική, η οποία ζητά να καταργηθεί το άδικο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, που τής στερεί το δικαίωμα να σπουδάσει στην σχολή της στην Πάτρα, ενώ έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια.

Στην επιστολή της προς την Νίκη Κεραμέως αναφέρει:

«Αγαπητή» κυρία Κεραμέως,

Το όνειρο μου ήταν να περάσω στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πάτρας, όπου μεγάλωσα και ζω. Με το σύστημα που εσείς θεσπίσατε μου στερείται η ευκαιρία να δηλώσω αυτή την σχολή.

Έχοντας συγκεντρώσει 17.711 μόρια και χωρίς να έχω κοπεί σε κανένα βασικό ή ειδικό μάθημα (αντίθετα τα πήγα αρκετά καλά), μου φαίνεται αδιανόητο να μου στερείτε την δυνατότητα να δηλώσω την πρώτη μου επιλογή και να με αναγκάζετε να συμβιβαστώ με την επιλογή της Κρήτης ή των Ιωαννίνων, στις οποίες αν τελικά επιλεγώ δεν θα δύναμαι να μεταβώ και να σπουδάσω καθώς θα δημιουργηθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην οικογένεια μου.

Οι γονείς μου είναι απλοί μισθωτοί και δεν μπορούν να με στείλουν στην Σορβόνη και το Χάρβαρντ ή σε κάποιο άλλο ιδιωτικό κολέγιο ούτε καν αντέχουν το κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη. Να σημειωθεί πως η περσινή βάση της Αρχιτεκτονικής στην Πάτρα ήταν 16.365 και με τον βαθμό μου θα περνούσα άνετα ή τουλάχιστον θα μπορούσα να συναγωνιστώ με όσους την δήλωναν.

Το εμμονικό σας σχέδιο στόχευε να αποκλείσει από την ανώτερη εκπαίδευση τους αδύναμους μαθητές με βαθμούς κάτω από την βάση του 10 και τους αιώνιους φοιτητές. Όμως από ό, τι φαίνεται το σχέδιο σας εξετράπη από τις ράγες του και έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μαθητές σαν εμάς με βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο που δεν αξίζουμε να περιοριζόμαστε και να συναντάμε εμπόδια στα όνειρα μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ