Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η Επάνοδος της Δημοκρατίας, μέσα από τον φακό του Α. Σαρρηκώστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την έκθεση «Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» του μοναδικού φωτορεπόρτερ που κατέγραψε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Σακελλαροπούλου

Η φωτογραφική έκθεση του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, την οποία διοργανώνουν ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, αποτελεί μια ιστορική αναδρομή με περισσότερες από 150 φωτογραφίες ντοκουμέντα της περιόδου 1963-1974. Οι επισκέπτες θα έχουν μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να δουν στιγμιότυπα από την τέως βασιλική οικογένεια, τις διαδηλώσεις, την 7ετή χούντα των συνταγματαρχών, τις ομαδικές δίκες, τις εκτοπίσεις, τη Νομική Σχολή, το Πολυτεχνείο και πως φτάσαμε στην κατάρρευση της χούντας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην πατρίδα μας.

«Οι φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα εγκαθιστούν το παρελθόν στο παρόν μας. Η ιστορική τους δύναμη βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαμεσολαβούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, παρότι ο αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός στις μέρες μας» τόνισε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τον ευχαριστούμε για το πάθος του, για την αφοσίωσή του. Για την ακατάβλητη αντοχή του όταν ταξίδευε σε όλες τις διακεκαυμένες ζώνες του κόσμου, κουβαλώντας έναν ολόκληρο σκοτεινό θάλαμο στην πλάτη. Για το θάρρος που επέδειξε μένοντας επί πέντε ώρες στη γωνία Πατησίων και Σουρνάρη, φωτογραφίζοντας καρέ καρέ τις στιγμές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως την δραματική εισβολή του τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Οι φωτογραφίες του αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στη συλλογική μας μνήμη» πρόσθεσε μεταξύ άλλων, η κυρία Σακελλαροπούλου.

Σαρρηκώστας1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι «σήμερα, πολλά που τότε δεν ήταν αυτονόητα, τα θεωρούμε δεδομένα. Σήμερα μπορούμε να νιώθουμε σίγουροι, μπορούμε να νιώθουμε αισιόδοξοι για τη Δημοκρατία μας».

Σαρρηκώστας2
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο φακός του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα έχει καλύψει όλη την πολιτική ιστορία της Ελλάδος, του τελευταίου μισού του περασμένου αιώνα μας, ξένους ηγέτες, αυτοκράτορες και βασιλείς, νομπελίστες, ηθοποιούς, αθλητικά, αλλά και πολλούς πολέμους. Μιλώντας για τους πιο σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του, αναφέρει πως ένα μεγάλο γεγονός που δεν ξεχνά, ήταν η μοιραία βραδιά του Πολυτεχνείου, φωτογραφίζοντας την εισβολή του τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του μηνός. Είναι ανοικτή Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 και Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ