Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Φάμελλος: Πράσινη ενέργεια, ακρίβεια και οι κυβερνητικές ευθύνες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει. Έχουμε αργήσει ως παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αυτό αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες εκατοντάδων ανθρώπων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να καταθέσει κλιματικό νόμο που θα δημιουργήσει στην ουσία έναν οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2045 και όχι το 2050 και επισήμανε τις συγκρούσεις που έχουν αναδυθεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Οι κυβερνητικές ευθύνες συνίστανται στο πάγωμα της εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις Προστατευόμενες περιοχές που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην υπερθέρμανση που οδήγησε στην αγορά των ΑΠΕ με τη δήθεν απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων.

Ανάγκη η θέσπιση κανόνων για τις ΑΠΕ

«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με κανόνες ώστε να γνωρίζουμε τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού, βάσει της αρχής της δυναμικής επάρκειας, αλλά και με τη συμμετοχή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δηλαδή της κοινωνίας, κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις νέες άδειες, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί την αποθήκη διατήρησης της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και όχι την μπαταρία της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Φάμελλος. ​

Η ακρίβεια του ρεύματος και τα βάρη που σηκώνουν οι πολίτες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε επίσης την ανάγκη να ληφθεί ειδική μέριμνα για το κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» οι πολίτες, μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια και για να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές.

«Ειδικά στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες, βλέπουν μόνο αυξήσεις στην ενέργεια. Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου δεν έλυσε τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού το 2020 είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, σε αντίθεση με ότι ισχυριζόταν ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε συνεχόμενα «ρεκόρ» ακρίβειας ρεύματος, με την Ελλάδα κάποιες μέρες να είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη.

Το έλλειμμα εποπτείας στην αγορά ηλεκτρισμού που εκμεταλλεύτηκαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, για να δημιουργήσουν συνθήκες ολογοπωλίου, παραδέχτηκε έμπρακτα η κυβέρνηση ΝΔ με τη συμπερίληψη διάταξης στο σχέδιο νόμου που ψήφισε, μόνη της, στη Βουλή που προβλέπει, καθυστερημένα βέβαια, τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το έλλειμμα όμως αυτό έχουν πληρώσει οι καταναλωτές που, σύμφωνα με όσα λέει η αγορά, η χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού κόστισε μόνο το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ 2 στους 3 πολίτες δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ