Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Τι προβλέπει

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Σε άδεια χωρίς αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη θα υποχρεώνονται όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν και ανήκουν σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η νομοθετική ρύθμιση αφορά όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και σε υγειονομικές δομές.

Όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους και ΑμΕΑ θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου, ενώ οι υγειονομικοί οφείλουν να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών για τον εργαζόμενο χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν στην αναστολή. Όσοι τίθενται σε αναστολή αντικαθίστανται από άτομα που θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που αρνούνται να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, επιβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.

Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται ότι ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην δέχεται την παροχή εργασίας από άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν και τα οποία στο διάστημα που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής δεν θα αμείβονται. Η ρύθμιση αφορά και όσους εργάζονται με συμβάσεις έργου, παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες ή έχουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...