Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Εκπαιδευτικός ξεσηκωμός εναντίον Μητσοτάκη-Κεραμέως

Έτοιμη να εκραγεί είναι η εκπαιδευτική κοινότητα μετά από την ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Η εκπαιδευτική κοινότητα βράζει βλέποντας την υπουργό Παιδείας να εφαρμόζει τα νομοσχέδια-τερατουργήματα που έχει ψηφίσει κατά τη διάρκεια των lockdown και της πανδημίας, ισοπεδώνοντας ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμη να εκραγεί είναι η εκπαιδευτική κοινότητα μετά από την ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις και την οργή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς αποκλείονται άδικα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψηφίους. Περίπου 27000 μαθητές αποκλείονται φέτος από τα ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσά τους και «άριστοι». Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί ενώ από χθες μαθητές/ριες και γονείς στέλνουν επιστολές προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για να διαμαρτυρηθούν για την ΕΒΕ που «πετάει έξω» το 35% των μαθητών του Γενικού Λυκείου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις αρχιτεκτονικές σχολές καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μαθητών/ριων που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 20.000 μόρια (μαζί με το σχέδιο) ωστόσο δεν περνάνε λόγω ΕΒΕ στις σχολές που υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα περνούσαν. Μάλιστα η ΕΒΕ στα αρχιτεκτονικά τμήματα καθορίζεται από τις βαθμολογίες στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό σχέδιο, μαθήματα που ούτε καν έχουν διδαχθεί κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Μαθητές και γονείς ζητούν την επανεξέταση του μέτρου των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής καθώς εντελώς άδικα «γκρεμίζουν» τα όνειρα και τους κόπους τους.

«Αποτυχημένοι άριστοι» προς την υπουργό Παιδείας

Η επιστολή του μαθητή Διονύση Κατάκαλου που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr και διαβάστηκε στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα και σε άλλους μαθητές/ριες αλλά και γονείς να μιλήσουν δημόσια για την κατάφωρη αδικία που βιώνουν. Ο 18χρονος Διονύσης συγκέντρωσε 20.988 μόρια αλλά δεν κατάφερε να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ, αποκαλώντας τον εαυτό του «έναν αποτυχημένο άριστο». Όπως εξηγεί, αν και αρίστευσε συγκεντρώνοντας μάλιστα 1.838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί ούτε στο ΕΜΠ, ούτε στη δεύτερη επιλογή του που ήταν στο ΑΠΘ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» τονίζει, και διερωτάται:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Πώς καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;».

Τον αποκλεισμό της κόρης του από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής εξαιτίας των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής στα πρακτικά αγωνίσματα γνωστοποιεί μέσω επιστολής του (που δημοσιεύθηκε στο alfavita.gr) ο κ. Π. Νικόλαος, καθηγητής φυσικής αγωγής. Συγκεκριμένα τονίζει: « η θέσπιση του νόμου του ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και ειδικότερα των πρακτικών δοκιμασιών για τα ΤΕΦΑΑ δεν έγινε ποτέ γνωστή στους μαθητές και στους γονείς των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κόρης μου και άλλων μαθητών στο να δηλώσουν για πρώτη τους επιλογή τα ΤΕΦΑΑ και ενώ προσέγγισε τα 16.000 μόρια με στόχο τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (13.941) πέρσι αδυνατεί να τα δηλώσει καθώς δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση στα πρακτικά αγωνίσματα. Θεωρώ για μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τους μαθητές, με αποχή δια ζώσης εκπαίδευσης και με κλειστές  αθλητικές εγκαταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να αποκλειστούν από την σχολή της επιθυμίας τους εξαιτίας χαμηλών επιδόσεων στα αγωνίσματα είναι άδικο.  Το γεγονός ότι δεν γνώριζε κανένας πως ύπαρχε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα έκανε πολλούς μαθητές να πιστεύουν οτι αφού ξεπερνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής όσον αφορά τα μόρια θα μπορούσαν να δηλώσουν την σχολή της επιθυμίας τους», ενώ ζητά να επανεξεταστεί ο «διπλός κόφτης των υποψηφίων για να υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας».

Συλλογή υπογραφών και φόρμα καταγγελιών από τους μαθητές ενάντια σε Κεραμέως και ΕΒΕ

Το κύμα των αντιδράσεων όμως δεν σταματά στις επιστολές. Από χθες το βράδυ χιλιάδες άτομα ζητούν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας και την ανάκληση της ΕΒΕ συλλέγοντας υπογραφές στην πλατφόρμα avaaz.org, οι οποίες, μέσα σε λίγες ώρες είχαν ξεπεράσει τις 9.000.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία παρακολουθεί τις συνέπειες των αναχρονιστικών αλλαγών που φέρνετε στις εισαγωγές των μαθητών στα πανεπιστήμια, που κόβουν πολλούς μαθητές. Η ψυχολογία και η οικονομική δυνατότητα των μαθητών δεν είναι στα καλύτερα της και δεν μπορείτε να φέρνετε τέτοιες αλλαγές για να ευνοήσετε τα κολέγια και ειδικά με την πανδημία! Επίσης, ζητούμε την ανάκληση των αλλαγών που έχετε φέρει, οι οποίες οδηγούν το σχολείο πολλά χρόνια πίσω. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αποδεικνύουν σταθερά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παιδείας και δεν δύναται να ανταπεξέλθει ως υπουργός παιδείας, σε βαθμό που απειλεί τους μαθητές και το συμφέρον τους, ειδικά όταν φέρεται επιθετικά στους μαθητές, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης», τονίζουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους που διακινείται στην πλατφόρμα, κάνοντας λόγο για ένα σχολείο που εδώ και δύο χρόνια επιστρέφει στον μεσαίωνα.

Παράλληλα η μαθητική συλλογικότητα «Ανυπόταχτος Μαθητής» σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους εκπαιδευτικούς έχει δημιουργήσει φόρμα καταγγελιών για να συγκεντρωθούν οι καταγγελίες μαθητών σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

«Να ακουστούν οι φωνές μας» τονίζει η μαθητική συλλογικότητα ενώ προσθέτει ότι μεγάλο κομμάτι των συμμαθητών τους δεν θα μπορέσει να δηλώσει σχολές στις οποίες πέρυσι είχε τα μόρια να περάσει λόγω των συντελεστών που έχουν επιβάλλει και του τρόπου που υπολογίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής, κόβοντας με αυτό τον τρόπο και άλλες θέσεις ειδικά από τα παιδιά που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν εκτός της πόλης κατοικίας τους.

mathites
«Δεν είμαστε αριθμοί, είμαστε πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικές ιστορίες. Υπογράφουμε όλοι ώστε να μην ξανα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής» υπογραμμίζουν.

Η εκπαιδευτική κοινότητα βράζει βλέποντας την υπουργό Παιδείας να εφαρμόζει τα νομοσχέδια-τερατουργήματα που έχει ψηφίσει κατά τη διάρκεια των lockdown και της πανδημίας, ισοπεδώνοντας ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με τα υποχρηματοδοτούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα χιλιάδες κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις τεράστιες ελλείψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γ. Χατζητέγας στο newscenter.gr: Παράλογο σύστημα που αφήνει εκτός χιλιάδες υποψηφίους

Για ένα «παράλογο σύστημα όπου χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», κάνει λόγο ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας μιλώντας στο newscenter.gr και στην Ιωάννα Καρδάρα . «Πέρα από τους υποψήφιους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες ο αλγόριθμος αυτός που εφαρμόστηκε θερίζει και υποψηφίους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους θεωρήσουμε ούτε αδιάφορους ούτε αδιάβαστους». Από τους 74000 που διαγωνίστηκαν οι 27000 αποκλείονται, το 35% δηλαδή των παιδιών του Γενικού Λυκείου θα μείνει απέξω. Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα πέρσι το ποσοστό επιτυχίας από τα παιδιά του Γενικού Λυκείου ήταν 87,5% και φέτος κατεβαίνει στο 65% και μάλιστα από αυτό το 65% ένα 20% θα έχει και περιορισμένες επιλογές. «Μετά από δύο χρόνια προβληματικής εκπαίδευσης, διότι είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι έγινε σοβαρή εκπαίδευση, έρχεται η Πολιτεία και θεσπίζει κάποια πολύ σκληρά εξεταστικά μέτρα τα οποία αφήνουν απέξω και πολύ καλά διαβασμένους υποψηφίους, γιατί οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι οι προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου είναι ένας διαγωνισμός επιλογής, δεν είναι ένας διαγωνισμός αξιολόγησης κάποιων μίνιμουμ γνώσεων», υπογραμμίζει στο newscenter.gr ο κ. Χατζητέγας. Ακόμη, όπως σημειώνει, το μέτρο αυτό θεσπίστηκε εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς. «Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί να προετοιμάζεται ένα και δύο χρόνια για κάποιες εξετάσεις με κάποια δεδομένα και τον Γενάρη όλα αυτά τα πράγματα να ανατρέπονται. Δεν αποτελεί παράδειγμα στη νέα γενιά, να αλλάζουν τους κανόνες ενός διαγωνισμού ενώ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία των υποψηφίων. Είμαστε τριτοκοσμική χώρα σε ότι αφορά την παιδεία, γιατί απλούστατα όλες οι χώρες δέχονται υποψηφίους με βάση το απολυτήριό τους, τον τίτλο της προηγούμενης βαθμίδας, εμείς έχουμε ένα διαγωνισμό πανελλαδικών εξετάσεων ακόμα και αντί να αντιληφθούν αυτό το πρόβλημα βάζουν εξεταστικά φίλτρα σε έναν τέτοιον διαγωνισμό», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα είναι εκείνα που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα και ουσιαστικά θα αποδεκατιστούν από υποψηφίους, ωστόσο, όπως λέει, το σύστημα είναι τόσο παράλογο που θα δημιουργηθούν κενές θέσεις και σε κεντρικά πανεπιστήμια, όπως σε τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και σε τμήματα των Αρχιτεκτόνων που είναι κατά κανόνα περιζήτητα. «Ο αλγόριθμος αυτός είναι διαστροφικός. Δεν έχει λογική σοβαρή γιατί είναι επί της αρχής λάθος. Αν όλοι οι μαθητές ξαφνικά γίνονταν πολύ καλοί φέτος πάλι 27000 θα ήταν απέξω, δηλαδή πάλι το 1/3 των υποψηφίων θα απορρίπτονταν. Το σύστημα αυτό δεν έρχεται ουσιαστικά να θεραπεύσει κάτι απλώς χρησιμοποιείται η «αποτυχία» των υποψηφίων για να κάνουμε μία αναδιανομή των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σημειώνει.

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή- Κυνικές απαντήσεις από την Νίκη Κεραμέως

Το ζήτημα της ΕΒΕ δημιούργησε χθες σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Αλέξη Τσίπρα, να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι είναι οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων.

«Ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των κολλεγίων» κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή με αφορμή την ελάχιστη βάση εισαγωγής που φαίνεται ότι αποκλείει 20.000 παιδιά από τα πανεπιστήμια. «Αποδεικνύεστε ως οι μεγαλύτεροι ντήλερ συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τα κυβερνητικά έδρανα» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μην ισχύσει φέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας»την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια λόγω της οποίας, όπως είπε, «περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κύριο Μητσοτάκη και την κυρία Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου». Ευθέως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Παιδείας. «Αποκλείσατε τουλάχιστον 20.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας ότι η Ν. Κεραμέως λειτουργεί «ως άλλος Ηρώδης». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας διάβασε την επιστολή του Διονύση, μαθητή από το 1ο πρότυπο Λύκειο Αθηνών, ο οποίος συγκέντρωσε 20.988 μόρια, 1838 δηλαδή περισσότερα από την περσινή βάση και δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στο Μετσόβιο ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ν. Κεραμέως: Ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή

Η απάντηση ωστόσο που έδωσε η Νίκη Κεραμέως στον 18χρονο μαθητή ήταν τελείως κυνική και εξοργιστική ενώ για ακόμη μία φορά πέταξε το «μπαλάκι των ευθυνών» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας» δήλωσε προκλητικά η Νίκη Κεραμέως.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες, αλλά αποφοίτους» είπε.

Ε. Τσακαλώτος: Ντρέπομαι για εσάς, κυρία Κεραμέως

Ως τη «χειρότερη υπουργό Παιδείας που έχει περάσει τα τελευταία 200 χρόνια από τη χώρα» χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ σκληρό λόγο. Αλλά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πολιτικός ντρέπομαι για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχετε φύγει. Ντρέπομαι για εσάς.Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλυτέρα για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας, καλώντας την να παραιτηθεί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ