Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Κυβερνητικό αλαλούμ και πειράματα με τον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Κατέρρευσε το κυβερνητικό αφήγημα για ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, η Μύκονος, μετρά τις πληγές της.

Η επιβολή lockdown, που αποφασίστηκε λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας στο νησί, είχε ως συνέπεια να υπάρχει κύμα ακυρώσεων κρατήσεων και πρόωρων αποχωρήσεων τουριστών, κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση των επαγγελματιών.

Τα νησιά που κινδυνεύουν να έχουν την τύχη της Μυκόνου

Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι την τύχη της Μυκόνου θα έχουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών. Η κατάσταση είναι ανησυχητική στα νησιά Πάρος, Ίος, Σαντορίνη και σε ορισμένα σημεία στην Κρήτη, όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Στα νησιά αυτά αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε ότι αρκετά νησιά βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό και θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στους χώρους διασκέδασης για να τηρούνται τα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Ακυρώσεις, αναχωρήσεις και η … «ασφαλής Τουρκία»

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στη Μύκονο δεν έχει επιβληθεί lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση. Ωστόσο το θέμα είναι πως αντιλαμβάνονται στου Μαξίμου την έννοια της διασκέδασης σε νησιά όπως η Μύκονος και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Είναι προφανές ότι η διασκέδαση και μάλιστα για τους νέους είναι συνυφασμένη με τη μουσική και τον χορό και όταν αυτά εκλείπουν δεν υπάρχει λόγος να μεταβεί ένας νέος τουρίστας σε τέτοια μέρη για διακοπές. Ήδη αρκετοί νέοι που είχαν προγραμματίσει διακοπές στη Μύκονο ακύρωσαν τις κρατήσεις και άλλοι που βρίσκονται στο νησί προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις διακοπές τους σε άλλους προορισμούς, εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα Turkiye δεν έχασε την ευκαιρία και επιχαίροντας ότι  «ο τουρισμός στη Μύκονο κατέρρευσε» καλεί τους ξένους στην «ασφαλή Τουρκία», αποσιωπώντας βεβαίως ότι και στη γειτονική χώρα η κατάσταση με την πανδημία είναι ανεξέλεγκτη.

Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου παραπέμπει σε όσα είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι, με την επιβολή lockdown σε Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Πάρο και Αντίπαρο, που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα.

Εξετάζονται μέτρα εκ των υστέρων

Αφού έγινε η ζημιά στη Μύκονο στο κυβερνητικό επιτελείο συζητείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στην εστίαση και στον τουρισμό, ενώ δεν υπάρχουν απαντήσεις στις διαμαρτυρίες όσων τουριστών έχουν εμβολιαστεί και παρά ταύτα υφίστανται τα οριζόντια μέτρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι στο εξής τα μέτρα θα αφορούν μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά αυτό εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ανεφάρμοστο.

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και με την έλλειψη νοσοκομείων καραντίνας στα νησιά, όπου εγκλωβίζονται επισκέπτες χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα για τη διαχείριση των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν κάποιος ασθενήσει δεν μπορεί να μετακινηθεί από το νησί με τα ακτοπλοϊκά δρομολογια, αλλά δεν υπάρχει και πρόβλεψη για τη μετακίνησή του με άλλο τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...