Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα από την «Ψυχρή Λίμνη»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να προκληθούν στον κεντρικό και βόρειο ηπειρωτικό κορμό της χώρας εξαιτίας της «ψυχρής λίμνης» που αναμένεται να επηρεάσει τα βορειοδυτικά Βαλκάνια το επόμενο 48ωρο.

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που σάρωσε την κεντρική Ευρώπη μετατοπίζεται προς τα Βαλκάνια και αναμένεται να δώσει βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και να ενισχυθούν οι άνεμοι. Βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη.

Σήμερα η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Στην Αττική οι συννεφιές θα πυκνώσουν τις θερμές ώρες της μέρας και μπορεί να βρέξει, ή ακόμα και να εκδηλωθούν καταιγίδες στα βόρεια. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Ενόψει της επιδείνωσης του καιρού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους Δήμους και τις περιφέρειες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μεριμνήσουν για μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου  οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ