Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Κόλαφος η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν προσχηματικά την πανδημία στοχεύοντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της, που  αναφέρεται στην παράνομη αστυνομική βία με τη χρήση εκτοξευτήρων νερού και χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

«Υπό το πρόσχημα της πανδημίας Covid-19, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, που χαρακτηρίζει «ανησυχητικά παραδείγματα κρατικής υπερβολής» μια σειρά επιθέσεων που δέχτηκαν πολίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σοκαριστικές τακτικές από την αστυνομία

«Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν σοκαριστικές τακτικές επιχειρώντας να εκφοβίσουν ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, συνδικαλιστές/ίστριες, μέλη πολιτικών κομμάτων, δικηγόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν ή καλούσαν σε συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, αφότου η χώρα εισήλθε στο δεύτερό της λοκντάουν. Πολλοί/ές συνελήφθησαν, ποινικοποιήθηκαν και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα σε μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των αρχών», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, «οι ελληνικές αρχές δικαιολόγησαν τις καθολικές απαγορεύσεις διαμαρτυριών και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων επικαλούμενες την απειλή που συνιστά η πανδημία Covid-19. Κατά ειρωνικό τρόπο, στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτές τις απαγορεύσεις θέτοντας διαδηλωτές/ώτριες υπό κράτηση σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντάς τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».

Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία με νομοθετικές ρυθμίσεις, που οδηγούν στην απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. «Αυτές οι τροποποιήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το τέλος της πανδημίας», προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, που έχει συγκεντρώσει και καταγγελίες πολιτών για κακοποίησή τους από αστυνομικά όργανα μέσα σε αστυνομικά τμήματα.

Σταματήστε την ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τερματίσουν την ποινικοποίηση της ειρηνικής συνάθροισης και να ακυρώσουν οποιαδήποτε πρόστιμα επιβλήθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες, δικηγόρους και ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, και σε άλλα άτομα που συνελήφθησαν αυθαίρετα πριν ή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020. Οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον τους για φερόμενη παραβίαση κανόνων δημόσιας υγείας θα πρέπει να αποσυρθούν και άμεσες και ενδελεχείς έρευνες θα πρέπει επίσης να διενεργηθούν για όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ