Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Αυξάνεται η πείνα μαζί με τις τιμές στα τρόφιμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεινάνε ,προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεινάνε ,προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP), τονίζοντας ότι το δραματικό αυτό φαινόμενο επιτείνεται από την έλλειψη τροφίμων λόγω της αύξησης των τιμών.

Ο Αρίφ Χουσέιν, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, δήλωσε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η πανδημία έχουν ήδη οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην πείνα και δυστυχία, αλλά «τώρα στο θανάσιμο αυτό πλέγμα έχουν ενταχθεί και οι αυξημένες τιμές των τροφίμων». Εκτιμάται ότι περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν ή θα απειληθούν από την πείνα το 2021 – μια αύξηση κατά  40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Μέση Ανατολή: Οι τιμές των τροφίμων  στον Λίβανο και τη Συρία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Η μέση τιμή για το σιτάρι στο Λίβανο από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2021 ήταν 50% υψηλότερη από ό, τι τους τρεις προηγούμενους μήνες. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η τιμή του σταριού αυξήθηκε κατά 219%.

Στη Συρία, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 58% από τον Μάρτιο έως τον Μάιο από ό, τι τους προηγούμενους τρεις μήνες και έως 440%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αλλά ακόμη και στην Αφρική υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μοζαμβίκη, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Χουσέιν. Η τιμή του αλευριού  αυξήθηκε κατά 45% από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2021.

Αυτές οι αυξήσεις είχαν σοβαρό αντίκτυπο σε εκατομμύρια οικογένειες, που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της πανδημίας. Για οικογένειες που προηγουμένως έπρεπε να ξοδέψουν τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, η απώλεια εισοδήματος λόγω της κρίσης της κορώνας είχε καταστροφικές συνέπειες, πρόσθεσε ο οικονομολόγος του WFP.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η πανδημία θα μπορούσε να βυθίσει έως και 97 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ακραία φτώχεια μέχρι το τέλος του 2021. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων τονίζει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια αυξάνεται δραματικά,  όπως και το κόστος της βοήθειας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ