Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί, καλούν σε αγωνιστική κλιμάκωση, με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νέου «αντιεκπαιδευτικού» νομοσχεδίου

της Ιωάννας Καρδάρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης και την αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Με κεντρικό σύνθημα «Δε θα περάσει το αντί εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες, απαξιώνει τον εκπαιδευτικό», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Εκπαιδευτικοί: «Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου»

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο και καλούν σε αγωνιστική κλιμάκωση, με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νέου «αντιεκπαιδευτικού» νομοσχεδίου. Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλεί και το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τη στήριξή του στην κινητοποίηση δηλώνει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στη σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στο μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών.

Στο κάλεσμά τους οι Σύλλογοι, οι ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών σημειώνουν ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

Προωθεί την «αυτονομία» του σχολείου, που σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, από την ευθύνη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγεί στη διαιώνιση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην υποβάθμιση των υποδομών και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων-χορηγών στα σχολεία, που θα επεμβαίνουν μέχρι και στο τι μαθαίνουν τα παιδιά!

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στον ασφυκτικό έλεγχο των σχολείων και την στείρα και βραχυπρόθεσμη γνώση

Στο όνομα της «ελευθερίας» το κάθε σχολείο θα επιλέγει βιβλίο και πλευρές του προγράμματος σπουδών, καταργώντας εντελώς τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευση και εντείνοντας τις ανισότητες και τους φραγμούς, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές.

Ακόμα ένα χτύπημα δίνεται στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών με τις «δεξιότητες», που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και είναι στην πραγματικότητα στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση, που διαμορφώνει στους μαθητές σωστό τρόπο σκέψης και ολόπλευρη προσωπικότητα.

Προβλέπεται ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης και επιλογής στελεχών, αλλά και με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για το αν υλοποιούν όλες τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.

Προχωράει σε ένα ακόμα χτύπημα του ολοήμερου σχολείου. Δίνεται η δυνατότητα, με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος (13.15) να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ των Δήμων για την απασχόληση των μαθητών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ